onsdag 4 februari 2009

LO-rapport om ökande klyftor



Tudelningen i samhället fortsätter. Makteliten i företagen får det allt bättre. Skillnaden mellan en direktör och en arbetare är nu större än någonsin. Under 2007 hade näringslivets direktörer en genomsnittlig inkomst som var 51 gånger så stor som industriarbetarnas. En fördubbling från 1950 då genomsnittet var 26 gånger större. Enligt en ny LO-rapport. http://www.lo.se/home/lo/home.nsf/unidview/D7E75939D1A3368CC1257553002881AA/$file/LO_Makteliten_10_webb.pdf
LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin och avtalssekreterare Per Bardh skriver om rapporten på DN-debatt. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=880319
- Företagsledarnas inkomster stämmer inte alls överens med den ekonomiska
situation som många företag är i idag. Samma direktörer som nu varslar anställda
och ber om statligt stöd har haft en extrem utveckling av sina inkomster de
senaste åren, säger LOs avtalssekreterare Per Bardh.

Även om man är höger och förespråkar ett samhälle med ekonomiska skillnader, måste man väl se att det är en galen utveckling när den som har mest makt tjänar så grymt mycket. Och att de belönas utan någon som helst koppling till ansvar.
Förutom att klyfterna mellan näringslivets bossar och industriarbetare har växt, ska vi också komma ihåg. En industriarbetare med trygg anställning har det trots allt rätt hyggligt ekonomiskt. Deltidsarbetande, sjuka ,arbetslösa, studerande och vissa pensionärer har halkat efter och gör det hela tiden med regeringens ihärdiga ”arbetslinje-politik”. Klyftorna mellan dessa grupper och heltidsanställda industriarbetare har alltså ökat. Och jämför man med dirrarna i finanssektorn svindlar det lätt.
För oss som tror på jämlikhet. Såväl ekonomisk som när det gäller makt och inflytande över samhället och sitt eget liv. För oss går det helt åt fel håll. Åt helvete fel.
Det ska inte sparas i offentlig sektor och i allmänna försäkringssystem medan privat sektor öser guld över sina ledningar och regeringen belönar ytterligare med skattesänkningar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag bara noterar att du inte förargar dig över idrottstjärnor som tjänar mångdubbelt mer än de 198 personer som ingår i LO´s rapport.

Där har du en ännu större klyfta som LO kanske borde ta tag i?

Fast det är klart, håller man på med idrott är man väl framgångsrik tack vare egna prestationer. Så kan det väl ändå inte vara i näringslivet?

Marita Engström sa...

Anna-Stina! Intressant reflektion. Visst kan man undra över att det blivit så mycket pengar och buisness inom idrotten. Och att stjärnor inom vissa sporter kan tjäna så orimliga summor. Oavsett att de presterar. Men LO kanske inte kan göra så mycket åt det.

När det gäller företag har de ju däremot att driva de anställdas intressen. Och då blir det knepigt att direktörer får så stora löneökningar, oavsett om de gör bra ifrån sig eller inte. Medan arbetarna på golvet får nån enstaka procent och många nu får kicken när konjunkturen viker.