Sveriges kommuner och landsting har publicerat en kunskapsöversikt om sociala skillnader i svensk hälso- och sjukvård.
Inget nytt i sig. Att klasskillnaderna slår igenom. Inte bara i livslängd och hälsorisker. Utan också i vilken vård man får och hur samhällets insatser och resurser kommer medborgare till del. Helt klart blir problemet både med sociala folkhälsoskillnader och ojämlik vård tydligare nu när klyftorna ökar i samhället och den som är arbetslös, sjuk eller garantipensionär diskrimineras socialt och ekonomiskt.
Hur kommenterar då socialminister Göran Hägglund SKL-rapporten? Jo, han tror mycket på att det fria vårdvalet ska göra vården mer jämlik.
Alltså ursäkta, men jag fattar inte vad socialministern menar. Hur då???
Den så kallade valfriheten och fri etableringsrätt, exempelvis vårdval Stockholm har ju tvärt om lett till etableringar av vårdenheter där det minst behövs. I områden med många högutbildade och förmögna. Just de grupper som redan är välförsedda med medicinsk vård alltså. På bekostnad av de områden där ohälsotalen är som högst. Och med krisande landstingsbudgetar, går vi garanterat mot ännu mer ojämlikhet.
Antingen har vår socialminister inte förstått problemet eller så vill KD och deras regeringskompisar i själva verket ha ett klassamhälle.
(För övrigt konstaterar jag - med tillfredsställelse - att ordet vårdval inte finns i mitt rättstavningsprogram.)
Ny bok: En osynlig hand som stjäl våra liv
4 veckor sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar