måndag 29 juni 2009

Vad händer i Honduras?

Högerkrafterna i latinamerika känner sig hotade. Återigen har en president avsatts i en stadskupp. Samma dag som folkomröstning om en förändrad grundlag skulle hållas. Nån redig analys om vad som föregått denna kupp är det inte lätt att få. Dock kan vi vara säker på att det hela föregåtts av propaganda och vinklingar. Och att utländska intressen har ett finger med i spelet. Läser man DN så är det en märklig beskrivning av syftet med folkomröstningen. Självklart har västerländsk media hakat på rätt bra när det gäller att misstänkliggöra den folkliga demokratirörelsen med socialistiska förtecken. Det kan därför vara viktigt att lyssna till fler röster och ta del av andra bilder, exempelvis Flamman eller det uttalande kvinnorörelse i Honduras publicerade inför folkomröstningen:

UTTALANDE
Härmed gör vi, kvinnogrupper och den feministiska rörelsen i Honduras, följande uttalande med anledning av den allvarliga situation som råder i landet och inför den folkomröstning som kommer att hållas den 28 juni i år, den fjärde omröstningen i den process som kommer att möjliggöra bildandet av en nationell konstituerande församling:

1) Folkomröstningen är en övning i medborgarskap och en åtgärd för att stärka demokratin och rättsstaten med stöd av olika sociala sektorer, inklusive kvinnorna.

2) Vi fördömer att det med anledning av folkomröstningen skapats en desinformationskampanj som syftar till att skapa rädsla för de juridiska följderna av att delta i denna folkomröstning och meddelanden som syftar till att snedvrida den sanna innebörden av omröstningen för att gynna oligarkiska maktgrupperingar i det här landet.

3) Vi fördömer kongressens attack mot demokrati och frihet för medborgarna, som kommer till uttryck i motionen att avsätta presidenten på grund av att han kallat till folkomröstning, och de väpnade styrkornas vägran att följa de order som utfärdats av regeringen för att kunna genomföra folkomröstningen och vi kan påvisa att militära vägspärrar placerats vid huvudstadens in- och utfarter.

4) Vi stöder helt och fullt förverkligandet av folkomröstningen som en demokratisk rättighet för de honduranska medborgarna, varför vi starkt uppmanar medlemmarna av de organiserade kvinnogrupperna, den feministiska rörelsen och kvinnor i hela landet, att delta i folkomröstningen.

5) Vi uppmanar fristående feminister och feministiska organisationer på nationell och internationell nivå att manifestera och följa det kritiska tillstånd som vi befinner oss i och vi ber om deras stöd för att sprida och förankra detta uttalande.

Tegucigalpa, 27 juni 2009

Därför att vi är Honduras!

Honduranska Feminister
Kvinnonätverket Comitzahualt
Kvinnonätverket i Aguán
Kvinnonätverket i la Zona Norte
Kvinnonätverket i Intibucá

Bloggat: Esbati, Björnbrum, Svensson

Inga kommentarer: