onsdag 23 juni 2010

Israels apartheidpolitik


Vi som lyssnar på radions p1 kunde i morse höra Cecilia Uddéns utmärkta reportage om IKEA i Israel. Möbler levereras enkelt och smidigt till Israeliska bosättare på ockuperad mark. Men till palestinska områden på Västbanken och Östra Jerusalem är det förbjudet att leverera varor. Det har Israels försvarsmakt, IDF, bestämt.

Helt absurt! Men det är så det ser ut i apartheids Israel. Människor behandlas olika beroende på etnisk tillhörighet och religion.

Av den Israeliska befolkningen på drygt 7 miljoner är omkring 75% judar. Det är ett segregerat samhälle. Inte bara den väldigt synliga muren. Druser och palestinier hamnar längst ner på skalan. Israels egna kartor omfattar även de områden som är ockuperade. Palestinier som bor inom dessa gränser har kanske fått uppehållstillstånd, men sällan medborgarskap. Och även om de skulle vara Israeliska medborgare har de inte samma medborgerliga rättigheter. Arabiska partier har flera gånger varit nära att förbjudas kandidera till knesset.

Sverige har en rått intensiv handel med Israel som också ökat det senaste åren. Och när Israel välkomnades till OECD stod svenska regeringen i täten bland de jublande.

Självklart är det så att även svensk handel med Israel understödjer bosättningspolitiken och apartheidsystemet. Judiska bosättningar är expansiva områden dit mycket varor för byggande, boende, infrastruktur och service styrs. Palestinska områden isoleras och motarbetas.

Den diskriminering och de folkrättsbrott som pågår måste synliggöras och fördömas. Inte döljas och accepteras under floskler om att Israel ör mellanösterns enda demokrat. Sverige och EU borde bryta alla handelsförbindelser med Israel tills man upphör med blockaden av Gaza och apartheidpolitiken och följer internationell rätt.
Själv väljer jag andra frukter än de som skeppas ut från Jaffa.

Allt stöd till ICA-handlaren i Växjö och till Hamnarbetarna.

2 kommentarer:

Opolitiker sa...

Artikeln innehåller rent häpnadsväckande många direkta felaktigheter och missvisande skrivningar.

Några exempel och frågor:

1. Vem har påstått att Ikeas transportör inte får leverera varor till Östra Jerusalem? Varför skulle man förbjuda det?

2. Varför är inte druserna (i Israel) palestinier i din terminologi?

3. Du skriver att ”palestinier som bor inom dessa gränser har kanske fått uppehållstillstånd, men sällan medborgarskap”. Vad menar du? Palestinierna på Västbanken har inte erbjudits Israeliskt medborgarskap. Vad får dig att tro att de inte, i likhet med palestinierna/araberna som bor i Östra Jerusalem (som när som helst kan bli Israeliska medborgare men i huvudsak har avstått), till helt övervägande del skulle avböja ett sådant erbjudande? De israeliska araberna (medborgare i Israel innanför den s.k. gröna linjen, dvs. innanför 1949-års vapenstilleståndslinjer) har enligt lag i princip samma rättigheter som judiska medborgare. Det finns dock ett mindre antal lagar som sätter detta ifråga, bl.a. en (även i Israel) hårt kritiserad lag från 2003 (som antogs p.g.a. av rena säkerhetsskäl) som förhindrar palestinier från Västbanken och Gaza att bli medborgare genom giftermål med israeliska araber. Sedan är det en annan sak att det på olika sätt praktiken förekommer mycket, framför allt indirekt, diskriminering av israeliska araber. Det är illa men dock knappast något unikt för Israel.

4. Något arabiskt parti har aldrig förbjudits delta i val till Knesset. En enda gång har ett politiskt parti i Israel förbjudits. Det gällde ett extremistiskt judiskt parti.


Avslutningsvis vill jag säga att jag tycker att jämförelsen med apartheidsystemet i Sydafrika, en institutionaliserad och konsekvent rasism, är helt uppåt väggarna. Visst, den kanske fungerar som politisk retorik men är djupt ohederlig. Hur förklarar du t.ex. att i de flesta israeliska regeringar har ett flertal ministrar varit araber, att många mycket höga militärer är araber (druser), att det finns israeliska ambassadörer som är araber osv...osv.?

Marita Engström sa...

1. Judiska bosättningar i östra Jerusalem har full service, handel och rörelsefrihet. Palestinska stadsdelar är isolerad och kontrollerade av Israel.
2. Druser är en religiöst identifierad folkgrupp på ca en halv miljon människor, boende i Syrien, Jordanien, Libanon och Israel. Närmare 50 000 bor i Israel främst i samhällen och byar på ockuperad mark. De talar arabiska men är INTE palestinier.
3. ”har enligt lag i princip samma rättigheter” skriver ”oplitiker”. FN anser att Israel bryter mot internationell rätt. http://www.diakonia.se/sa/node.asp?node=1152
4. Har jag aldrig påstått heller. Däremot har frågan drivits av regeringen, men slutligen stoppats av högsta domstol.

Araber som är medborgare och gjort militärtjänst kan få inflytelserika poster i Israels statsadministration, inklusive militär och rättsväsen. Men inte Palestinier.
Vi måste våga se att det förekommer systematisk diskriminering mot icke-judiska folkgrupper i Israel. När människor p g a etnisitet eller religion inte har samma rättigheter och skydd är det rasism och apartheid enligt min mening. Ställ krav, bojkotta och avbryt handeln tills Israel följer folkrätten.