torsdag 1 juli 2010

KD och ansvaret

Kristdemokraterna är ett parti i regeringsställning, men samtidigt, enligt opinionsundersökningar med risk att hamna utanför riksdagen. Nu när det drar ihop sig till riksting görs naturligtvis mediautspel. I syfte både att stärka de redan frälsta inför valrörelsen, men också för att göra sig synliga och profilera sig för att inte försvinna i skuggan av moderaterna.

Hur lyckad Göran Hägglunds artikel i dagens SvD är, återstår väl att se. Jag tycker han verkar lätt desperat och fel ute. Det är ju inte första gången det retoriska knepet med ”verklighetens folk” kontra eliten trummas fram av Hägglund. Jag har ännu inte träffat någon som lyckats förklara vad som menas med ”verklighetens folk” och varför just KD skulle företräda det folkslaget.

När KD-ledaren den här gången angriper myndigheter som inte klarar sina uppdrag, kan jag väl i sak ge honom rätt. Den som drabbas och felbehandlas ska ersättas. Men det verkar inte vara det som är syftet med förslaget i första hand. Hägglund är ute efter att ge sanktioner till myndigheter som inte sköter sitt uppdrag.

I artikeln skrivs om snedvriden ansvarskultur och att balansen i ansvar måste återupprättas. Hmm… högst intressant att han här hoppar över det politiska ansvaret. Har inte regeringen och Göran Hägglund själv något som helst ansvar i sammanhanget?

Politiken ska inte bara ge ett uppdrag till myndigheterna. Man har också ansvar för att följa upp, leda och styra samt för att ge förutsättningar och resurser som gör att myndigheten kan fullgöra sitt uppdrag.

När Hägglund mot slutet klämmer i med att ”Ansvar ska utkrävas överallt i Sverige…” säger jag: dags att kräva ansvar av regeringen!

Politiker som inte tror på politiken och inte tar ansvar klarar inte sitt uppdrag. Kanske bör de åläggas att betala extra ersättning till de enskilda som drabbas? (Undrar förresten om det är därför centern satt så mänga rikeknösar på sina riksdagslistor?)
Om inte annat kommer de att ställas till svar den 19 september. För det är folket som väljer sina företrädare. Mitt heta tips blir att Krisdemokraterna och resten av högern inte ska bilda regering. Och KD knappast sitta i riksdagen.

Inga kommentarer: