fredag 30 juli 2010

Skuldsatta hushåll

Enligt en artikel i Dagens industri ser finansmarknadsminister Mats Odell med oro på hushållens växande skulder.
Visst. Det är oroande. Men vad är orsaken? Och vad bör göras?

När regeringen slår sig för bröstet och skryter med hur bra ordning det är på stadsfinanserna så är ju sanningen den att staten vältrat över skulder och risktagande till den enskilde.
Inte minst handlar det om det område som Odell ansvara för. Boende och bostäder. Och just det faktum att denna regering saknar bostadsminister och att frågorna ligger hos finansmarknadsministern, är väl en del av problemet.

Synen och inställningen hos högern är att staten och det gemensamma skall hålla tassarna borta och att marknaden ska sköte det hela. Man inledde sin regeringsperiod med att ta bort subventioner o räntebidrag för hyresfastigheter. Det har genomförts omfattande utförsäljningar av kommunala bostäder och ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter. Melodin är att äga sitt boende. RUT och ROT till den som bor i villa eller bostadsrätt, men som knappt kan nyttjas av hyresgäster. Bostaden som en arena för spekulation och privat investering. Inte som en social rättighet.

För mig är det här helt fel väg. Det leder till ökande klyftor, segregation och otrygghet. Låter man den privata marknaden löpa fritt hamnar alla investeringar i de delar som vänder sig till köpstarka grupper. Det är där man kan tjäna pengar. Låg och medelinkomsttagare tvingas tränga sig in där, för att överhuvudtaget få en bostad. Trots att de inte har råd. De hamnar i skuldfällan.
Därför är det viktigt att få en ny regering i höst. En regering som tar ett aktivt ansvar på det bostadspolitiska området och tillåter kommunerna att ta sitt ansvar.

Det behövs ROT-avdrag, som en konjunktursatsning, för hyresfastigheter. Rustbehoven är stora i miljonprogramsområdena. Bostäder behöver energieffektiviseras och tillgänglighetsanpassas.
Det behöver byggas betydligt mer framför allt hyresrätter till alla ungdomar. Det behövs politiska beslut och en klok finansiering. Läs mer i den rödgröna överenskommelsen.


Åthutningar till enskilda hushåll och fortsatt lovsång till marknadsekonomin gör bara skada värre.

Inga kommentarer: