tisdag 14 december 2010

Kvinnor ratas i forskningssatsning


Delegationen för jämställdhet i högskolan publicerar i dag en ny rapport med fokus på de senare årens forskningspolitik och hur miljardsatsningarna på det speciella excellensprogrammet fördelats. Det blev åt helvete ur jämställdhetsperspektiv kan man läsa i DN Debatt.

Den akademiska världen har länge varit en del av samhället som präglats av könsdiskriminering och manliga normer. Kvinnor har haft det jättetufft att ta sig fram. När man under åttio- och nittiotalet började granska och insåg hur illa ställt det var med tjänstetillsättningar och forskningsanslag började det dock resas krav. Som faktiskt ledde till allt mindre av könsorättvisor.
Men. I forskningsproppen 2001 gjordes en jättesatsning på att stärka forskningsmiljöer. Inom medicin och naturvetenskap är idag 20-30 av forskarna kvinnor. Men endast 12,7% av excellensmedlen inom området har gått till kvinnliga forskare.

Detta som säkert sågs som en framtidssatsning har alltså istället lett till flera steg bakåt när det gäller jämställdhet. Det är gubbarna som inte längre tillhör framtiden som håvat in slantarna och fått uppmärksamhet.
Hur kreativt och nyskapande blir det?

4 kommentarer:

Wunder sa...

Njae --- jag tror man tänker fel här. Dessa excellenspengar går till de forskare som skaffat sig kontakter. Man ger till kompisar helt enkelt. Detta drabbar alla - kvinnor som män - om man inte har de rätta kontakterna. Tyvärr saknar fler kvinnor än män dessa kontakter - då blir det snedfördelning.

Man i grund och botten drabbas alla - även män. Och det finns också kvinnor som gynnas.

Anonym sa...

85% av de sökande kvinnorna har fått medel. Helt sjukt att man kräver att 15% av ansökningarna ska få 50% av pengarna bara på grund av kön. Du kan inte ärligt mena att det är bra varken för forskning eller jämställdhet?

Marita Engström sa...

Jämställdhet ÄR bra för forskningen. Kvinnorna behövs i framtidens forskning. Därför mednar jag att en så stor satsning blir felriktad och rätt värdelös om den mest konserverar gamla strukturer där redan etablerade män bygger nätverk med varandra. Och där kvinnliga forskare söker anslag i mycket mindre utsträckning än män.

Anonym sa...

Läs kritisk granskning av rapporten på GenusNytt

http://genusnytt.wordpress.com/2010/12/16/genusnytt-granskar-forskningsrapport-var-vinklad/#comment-34275