torsdag 6 januari 2011

Den feministiska kampen behövs


Jag fick häromdagen brev från en besviken tidigare vänstersympatisör. Han ansåg nu att det enda som återstår är att rösta blankt. För honom och, antog han, många svenska arbetare. En av de anledningar han i brevet angav till att Vänsterpartiet tappar väljarstöd, är att vi tjatar för mycket om feminismen.

Jag hoppas brevskrivaren tänker om. För både jag och Vänsterpartiet kommer att fortsätta att tjata om feminismen och sätta jämställdheten bland de högst prioriterade frågorna i det politiska arbetet.

Kampen mot könsorättvisorna och för verklig jämställdhet behövs ständig och länge än. Gamla mönster och rollfördelningar är alltför ingrott, både i samhällsstrukturerna och i våra egna hjärnor och beteenden. Så fort man släpper fokus ramlar vi så lätt tillbaka.

I det moderatledda regeringsarbetet är inte jämställdhet en prioriterad politisk fråga. Därmed kan vi också se att utvecklingen på alltför många områden avstannat eller till och med gått bakåt. Redan 2009 kunde konstateras att skillnaden i årsinkomst mellan kvinnor och män ökat med 12 800 kr sedan alliansregeringens tillträde. Det har av allt att döma fortsatt på den vägen.

Enligt arbetsförmedlingen har nu också ett trendbrott skett och för första gången på tjugo år minskar kvinnornas andel av lönearbetet. Kvinnornas deltagande i arbetslivet har ju länge varit ett område där Sverige stått långt framme och detta har bidragit till topplaceringar i jämställdhet i olika jämförelser länder emellan.

Kvinnor blir med den här utvecklingen återigen alltför lätt beroende av en man för sin försörjning. Dessutom fortsätter de ekonomiska orättvisorna resten av livet genom sämre pensioner. Och detta i en samhällstrend där alltmer av det som kan ses som livskvalitet är kopplat till privat konsumtion och den gemensamma välfärden beskärs på sina resurser.

Så nog sjutton behövs den feministiska kampen!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kan ett problem vara att ni inte står för sann jämställdhet? Det är ju välkänt, även om man inte får tala om det i feminismens Sverige, att det i många fall är män som diskrimineras. T.ex. varför är vi inte lika inför lagen? Varför straffas inte kvinnor som slår sina män? Varför var det länge så att män var TVINGADE att göra lumpen medan det var VALFRITT för kvinnor? Varför är det så att det är lättare för kvinnor att få jobb än män med samma utbildning och bakgrund? Varför är det så att kvinnor mer eller mindre per automatik får vårdnaden om sina barn?

Det är bara ett axplock. Läget är mycket allvarligt. Tar man inte tag i orättvisorna mot männen kan aldrig orättvisorna mot kvinnorna bekämpas på ett trovärdigt sätt.

Marita Engström sa...

En kvinna som slår döms för misshandel, om brottet snmäls och det finns tillräckliga bevis.
Vänsterpartiet vill ha allmän värnplikt för både kvinnor och män.
Jag anar en gnutta "det är minst lika synd om män"-retorik hos anonym. Knappast konstruktivt. Men självklart är det så att stereotypa könsroller och patriarkala samhällsnormer också begränsar män. Alla skulle må bättre av ett jämställt samhälle.

I övrigt kommenterar jag ogärna anonyma kommentarer

Tess sa...

Detta står även att läsa i arbetsförmedlingens rapport

" Detta har lett till att sysselsättningsgraden ökat påtagligt för männen och gapet mellan mäns och kvinnors sysselsättningsgrad är för närvarande den största på de senaste decennierna, cirka 5 procentenheter. Denna utveckling kan också härledas till en stark ökning av antalet utomeuropeiska kvinnor (16-64 år) i befolkningen.
Sysselsättnings-graden för utomeuropeiskt födda kvinnor uppgick under tredje kvartalet 2010 till endast 50 procent, jämfört med 76,1 procent för svenskfödda kvinnor. Även under prognosåren 2011 till 2012 talar mycket för att männens arbetsmarknad förbättras mer än kvinnornas, varvid det stora gapet i sysselsättningsgrad kan komma att öka ytterligare. "

Det skulle vara intressant att veta dina tankar angående vad som konstateras i rapporten.
Fungerar verkligen det mångkulturella samhället ihop med feminism?

Marita Engström sa...

Att utrikes födda kvinnor har lägre sysselsättningsgrad har flera orsaker. De som är nyanlända behöver studera svenska innan de är välkommna på arbetsmarknaden. Det är lättare att få jobb om man har svenskklingande namn och rätt kontakter o s v.
Det behövs förbättringar i utbildningen, validering av utländska betyg och yrkeskunskaper. Och vi måste jobba på alla fronter för att få bort diskriminering p g a både kön och etnisk bakgrund.
Men det finns absolut ingen konflikt mellan mångkultur och feminism. Tvärtom. Båda sakerna bygger ju på tanken om alla människors lika värde och att ett samhälle där människor med olika erfarenheter fåt vara delaktiga på samma villkor blir ett starkare och bättre samhälle.
Jag kommer tveklöst att fortsätta kämpa både för mångkultur och jämställdhet