söndag 27 maj 2012

Klokt av LO

LO:s kongress har sagt nej till vinst i vård, skola och omsorg. Med stark majoritet röstades styrelsens förslag ner. Det är ett klokt beslut. Och ett logiskt ställningstagande. För LO-medlemmar får som regel sämre löner, otryggare anställningar och sämre arbetsmiljö i vinstdrivna välfärdsföretag, jämfört med den offentligt drivna och demokratiskt styrda utbildnings och omsorgsverksamheter.

Det finns inte heller några vetenskapliga belägg för att konkurrensutsättning i dessa verksamheter skulle gynna kvalitén, snarare tvärt om. Detta redovisades i en omfattande rapport från SNS i höstas.

Nu hoppas jag att LO:s tydlig ställningstagande ska ge socialdemokraterna vägledning och kurage nog att säga nej till vinst i välfärden.

Det borde också innebära att Vänsterpartiets motion i vårt kommunfullmäktige, om att Omvårdnad Gävle ska upprätta en plan för att återta privata entreprenader i egen regi kommer att bifallas.

Vi blir fler och fler som inser att privatiseringsfundamentalismen burit iväg åt helt fel håll och att det är dags att sätta stopp NU. Privata intressen ska inte kunna sko sig på välfärden. Varje skattekrona behövs för att förbättra och stärka vård, skola och omsorg.

Inga kommentarer: