tisdag 29 maj 2012

Stoppa vapenexporten

I den rapport som Amnesty nyligen presenterade, kan man läsa om förtrycket i Saudiarabien i form av grova folkrättsbrott. Kritik av Islam och kungafamiljen tillåts inte och demonstrationer är förbjudet. De som inte anses följa regimens påbud fängslas torteras och döms till kroppsstraff eller döden.

Detta är en av världens mest hårdföra diktaturer. Och som så många andra paranoida diktaturer beväpnar man sig till tänderna och är den gulfstat som lägger mest pengar på militär upprustning

Och det är här ett litet exportberoende land i nordeuropa kommer in i bilden. Sverige vill gärna se sig som väldigt framstående när det gäller fred och säkerhet och diplomati. Men vi är också väldigt framstående när det gäller att tillverka och sälja krigsmateriel. Vi exporterar faktiskt mest vapen i världen per capita. Och just Saudiarabien verkar gilla svensktillverkade militärprylar. Så till den milda grad att man handlar vapen för 2,9 miljarder, vilket motsvarar 20% av Sveriges totala vapenexport.

Reinfeldt har sagt sitt. Han kommer aldrig att darra på manschetten när det gäller det som ger jobb och exportinkomster till Sverige. (kanske bättre med en stadsminister utan manschetter då?)
Undrar just om moderaterna i vår regering nu sitter och önskar att, måtte Saudiarabien lyckas krossa den arabiska våren, så vi i godan ro kan fortsätta med våra lönsamma affärer.

Jag önskar att andra politiska partier tar en annan ställning. Och att svenska folket reser sig upp och säger nej till dessa smutsiga affärer.

Inga kommentarer: