fredag 31 januari 2014

Ko-ko



Man behöver inte äta kött för att bli snygg

Vi svenskar äter allt mer rött kött. Det är varken bra för miljön eller hälsan. Att Europa och Sverige äter mer än dubbelt så mycket kött i genomsnitt/person jämfört med resten av världen, är dessutom väldigt orättvist. Med tanke på hur mycket mer mark, resurser och färskvatten det krävs för att producera kött jämfört med vegetabilier eller för den delen fisk och fågel.

När MUF protesterade mot vegetarisk dag på Vasaskolan i Gävle var det för man såg det som en inskränkning i valfriheten. Att de sen själva bara hade ett alternativ att erbjuda, nämligen hamburgare från McDonalds, må väl vara lite kuriosa.
Men när LRF i Nyköping serverar skolbarn hamburgare på den köttfria dagen, är det en tämligen vuxen branschorganisation som protesterar mot vad man uppger vara näringsfattig kost. Låter väl inte helt seriöst och underbyggt. Och absolut inte när man surrar in sig i att rikligt med kött är ”speciellt viktigt för tjejer som växer, idrottar och skall bli snygga” ...

För vems skull skall man äta kött månne?

Att minska risken för cancer och hjärtsjukdomar är väl ingen dålig sak. Men framförallt är det för klimatets skull vi behöver dra ner på köttätandet. Av solidaritet med andra delar av världen och med kommande generationer. Det vi konsumerar kan däremot gärna vara närproducerat och ekologiskt.

1 kommentar:

Curt sa...

Smakrik, vegetarisk, ekologisk och näringsriktig mat efterfrågas alltmer av hälso- och miljömedvetna konsumenter.
Green n Lean presenterar den nya generationen vegetarisk (vegan) mat med unika näringsegenskaper och som tillmötesgår de hårdare kraven på ett hälsolivsmedel som passar alla konsumenter - inte bara vegetarianer.
www.youtube.com/watch?v=MLLfaZvhqKs

Green n’ Lean vann Garant Ekostjärna 2014 på Ekogalan i Stockholm 30 januari.
http://news.cision.com/se/axfood/r/garant-ekostjarna-2014-till-green-n-lean,c9528262