måndag 31 maj 2010

MUF och folkrätten

MUF brukar ju kunna kläcka ur sig obegripliga åsikter, men Niklas Wykman tar definitivt priset. Tråkigt bara att det är i en så viktig och angelägen fråga. Nu måste en enig värld stå upp och fördöma Israels brott mot folkrätten. Blockaden mot Gaza måste hävas.

Denna blockad inleddes i juni 2007 när Hamas kom till makten. Gränsen mot Egypten och Israel är stängd och Israel kontrollerar både gränser och luftrum och vad och vilka som får passera in på Gazaremsan. De 1,5 miljoner palestinier som bor på Gazaremsan har av och till levt med brist på livsmedel, läkemedel, el och olika förnödenheter. Under kriget 08-09 bombade Israelisk militär sönder det tätbefolkade landomrdet. Sjukhus, skolor och bostäder jämnades med marken och behöver nu byggas upp igen. Behovet av byggmaterial är stort och akut.

FN släppte nyligen denna rapport och har även tidigare uttalat sig kritiskt mot blockaden.

UNWRA.s ledare på Gazaremsan, John Gings, var helt nyligen mycket tydlig i sin syn på de humanitära behoven bland civila palestinier och att blockaden måste hävas. Vem vet skepp under FN-flagg kanske klarat sig bättre.

Men hur som Skip to Gaza är en auktion med mängder av organisationer och enskilda från ett trettiotal länder, som ser och förstår vad som händer, och som samlat in det som Gazaborna behöver men inte kan få tillgång till p g a Israels blockad. Men det är också en politisk auktion för att just upphäva blockaden och väcka frågan om Israels brott mot folkrätten.

Att Israel nu använder så bryska metoder för att stoppa konvojen är bara för jävligt. När MUF-ordförande efter en sådan tragisk händelse uttalar sig så grovt mot Skip to Gaza och kallar militäraktionen med fleratal dödsoffer för ”en seger”. Då blir man bara mörkrädd.

Wykman svamlar på om ”politisk auktion förklädd till välgörenhet” och ifrågasätter om ”en humanitär konvoj ska ha aktivister ombord.

Ship to Gaza är nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare, skriver han på fullaste allvar. Det övergår tydligen en MUF-ordförandes förstånd att man kan vara aktivist och humanist. Att det faktiskt krävs ett engagemang i folkrätt och mänskliga rättigheter för att man ska ta ställning och inte bara stå och se på när en stat och dess politiska och militära ledning bryter mot internationella lagar.

Blockaden måste hävas. Och jag och säkert många med mig vill veta om MUF står bakom de vidrigheter Wykman skriver och säger. Och vad tycker i så fall Moderaterna om ungdomsförbundets ställningstagande?

Inga kommentarer: