tisdag 4 maj 2010

Pengarna behövs i vården

Det verkar vara väl känt med fusk och falska fakturor i den privatdrivna vården. Men det sitter långt inne att göra polisanmälningar eller prata om saken på ett öppet sätt.
I morse kunde man på Ekot höra om fuskande läkare och sjukgymnaster som snor åt sig landstingets pengar, genom att uppge sig utfört vård, som bara var påhitt och lur..

Hans Dalgren, näringspolitisk chef på Almega förfasar sig klädsamt. Men går mycket raskt över till att anklaga ansvariga politiker och tjänstemän för att vara för släpphänta och slarviga med kontrollen.

De ansvariga politiker av den sort som vill ha privata aktörer i vården tvår å sin sida sina händer. Avtal och uppgörelser mellan landsting och andra utförare bygger på förtroende.

Medan borgarpolitikerna och Almega träter om saken rullar privatiseringar och valfrihetsreformer vidare. Och skattepengar rullar ur vården och in i privata fickor. Både i form av legal vinstutdelning och rena bedrägerier. Heder åt Josefine Brink som ifrågasätter hela idén med vinster och konkurrens i vården.

2 kommentarer:

Lars Beckman sa...

Det är inte acceptabelt med fusk oavsett var det sker.

Själv höll jag på att trilla av soffan när jag såg uppdrag granskning och det mångåriga fusket som verkat ha skett de kommunala bostadsbolagen i socialistiskt styrda Göteborg och i de kommunala förvaltningarna. Vi vet inte om det är sant än liksom vi inte vet om det är sant det Dagens Eko rapporterat om, men det är inte acceptabelt. Kan du Marita garantera att det inte förekommer fusk även i de kommunala bolagen i Gävle kommun?

Marita Engström sa...

Ja, Lars visst blir man förskräckt, när man hör om kriminella som helt utan skrupler snor åt sig från vår gemensamma välfärd.
Naturligtvis kan jag inte garantera att inte Gävle kommuns bolag och förvaltningar också drabbas av fusk. Men vi gör vad vi kan för att det ska upptäckas och polisanmälas.
I den röd-gröna budgeten finns extra satsningar för att komma åt skattesmitare och ekonomiska brottslingar.