fredag 25 februari 2011

Hyresrätten behövs

Finns publicerad som debattartikel i Arbetarbladet

Boendet har blivit en tydlig klassmarkör. Och vad värre är, inte bara ett ytligt märke för status och tillhörighet. Bostad och möjligheten att få ett tryggt och bra boende är centralt i människors liv och en grund för att våga satsa framåt, oavsett om det gäller att flytta för ett nytt jobb, utbilda sig eller skaffa barn. Den utveckling vi ser i dag stärker och fördjupar sociala och ekonomiska klyftor och på sikt hotas stabiliteten i hela samhällsekonomin. Vi har sett det förr. Hushållen tvingas ta stora lån när bostadspriserna trissas upp. Så vänder det och bubblan spricker och både enskilda människor och ekonomin drabbas hårt.

Regeringen talar sannerligen med dubbel tunga när det gäller boende och bostäder. Jodå, visst har vi hört borgerliga ministrar utrycka oro för den snabbt ökade skuldsättningen hos privatpersoner. Men samtidigt är det alliansregeringens politik som åstadkommit detta, när man uppmuntrat ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter och på område efter område gjort det fördelaktigare att äga sin bostad jämfört med att hyra. När villaägaren gör ROT-avdrag får hyresgästen betala hela renoveringen på hyresavin, eftersom hyresfastigheter inte omfattas av avdraget. Även RUT är lättare att ta del av för den som äger sin bostad. Räntekostnader på privata bolån gör man avdrag för, men för hyresfastigheter finns inte längre några bidrag eller subventioner.

I Stockholm är den nästan omöjligt att hitta en hyresrätt sen den gemensamt ägda allmännyttan sålts ut för en spottstyver. Att investera och spekulera i bostäder och fastigheter har blivit lönsamma affärer för den som har tillgångar. Men ungdomar och människor med knappa eller osäkra inkomster, hänvisas till att hyra dyrt och otryggt i andra eller tredje hand.

Det råder bostadsbrist i många tätorter och kommuner runt om i landet. Behoven av att renovera och underhålla miljonprogramsområden och hyresfastigheter växer ständigt. Det är nödvändiga investeringar för miljöns skull, för tillgängligheten och för att förhindra segregation.
I regeringsförklaringen står det att "fler bostäder behöver byggas och hyresrättens ställning stärkas” (Oktober 2010) Det är ju lätt att säga, när man tycker att någon annan skall göra det. I praktiken har ju den moderatledda regeringen tagit bort alla former av statlig finansiering och stimulans inom sektorn.

När Atterfall (KD) blir intervjuad av Dagens samhälle hänvisar han till fastighetsägarnas ansvar för att lägenheter ska vara beboeliga. Och om de kommunala bolagen saknar pengar för att bygga och renovera, kan de kanske sälja sig till pengar, menar han.
Regeringen tvår sina händer och vägrar att bidra med finansieringslösningar eller någon som helst statlig bostadspolitik. Bostadsförsörjningen överlåter man till marknaden och kommunerna.
I Gävle och många andra kommuner, ser man nu manöverutrymmet krympa till följd av försämrade finansieringssystem och ändrad lagstiftning. Man ser behoven av att bygga nytt och att hålla takten i upprustningen och förnyelsen av stadsdelarna. Men även välbevarade och välskötta kommunala bolag riskerar att tvingas välja mellan att chockhöja hyrorna, låta bostadsbeståndet förfalla, eller sälja ut. Även i kommuner där väljarna röstat fram rödgrönt styre kan man tvingas till borgerlig politik på området. Säljer man attraktiva fastighetsbestånd får man loss investeringsmedel i form av reavinster, men man tappar samtidigt hyresintäkter och ekonomiska muskler långsiktigt. Säljer man slitna hus är risken stor att det är mindre seriösa riskkapitalister som går in och köper och säljer, men spar in på underhållet. Det leder till boendesegregation och är dåligt för kommuninnevånarna.
Det växer ett uppror, framförallt bland unga människor mot den förda politiken som egentligen är brist på långsiktig bostadspolitik Jag hoppas och tror att Atterfall, Borg och deras regeringskompisar tvingas tänka om och ta sitt ansvar.

Vänsterpartiet vill införa ett nytt investeringsbidrag för nyproduktion av bostäder. Vi satsar drygt 4 miljarder de närmsta 3 åren för nybyggnation. Vi vill även se ett utökat ROT-avdrag som även omfattar flerfamiljshus.

Inga kommentarer: