lördag 19 februari 2011

Människohandel en lönsam affär

Hörde ni Konflikt i radion p1? Det är svårt att inte beröras. En helt suverän dokumentation av Randi Mossige-Norheim där människor bakom statistiken får komma till tals och förklara sin livssituation.
Ett par tre miljoner människor säljs för sexuella ändamål eller som arbetskraft. Alltför ofta fattiga utblottade människor som i sina desperata försök att rädda sina barn och sina anhöriga från armod och förnedring, hamnar i klorna på samvetslösa bedragare. De utnyttjas och luras å det grövsta.

När jag hörde programmet kom jag att tänka på hur ordet offer fråntagits sin betydelse och nästintill blivit tabu att använda. Det är framförallt människor på högerkanten och nyliberaler som i sin retorik vägrar att acceptera att det finns offer. Att kalla någon för offer är enligt dem, att frånta människor sitt värde och handlingsutrymme.

Men handlar det inte i själva verket om att dölja verkligheten? Skulle man erkänna att det finns offer, erkänner man ju också att det finns förövare. Människor som utnyttjar andra och tjänar grova pengar på andras utsatthet. Och faktiskt, med tanke på radioprogrammet, är vi rätt många som har skuld och delaktighet. Tillgång till billiga varor typ kläder och sylt och tjänster, alltifrån barnflicka eller städerska till sexuella tjänster förutsätter ju att det finns desperata människor som säljer sig billigt och inte sällan människor som säljs av andra.

Vi lever i en ojämlik värld. Det är hög tid att sluta blunda för hur människor säljs och utnyttjas, och hur många barn som lever utan sina föräldrar, för att vi i den rika världen behöver billig arbetskraft.

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.