onsdag 16 februari 2011

Nu är kvinnornas tid


Det finns ett mönster, jorden runt och över tid. När folket reser sig mot förtryck och maktmissbruk, när uppror och revolutioner genomförs, finns kvinnorna där.

Inte sällan har kvinnorna gått i främsta leden, organiserat och drivit förändringar. Men när kampen väl lett till seger och den nyvunna friheten och makten ska organiseras och fördelas, kliver männen fram. Och eftersom det är i männens värld historien skrivs, finns det så gott om revolutionshjältar, medan hjältinnorna glöms och förtigs.

Men jag tror den tiden är över nu. Kvinnor världen över kommer inte att finna sig i manligt maktmissbruk, korruption och militarism. Kvinnor inser sitt värde och att deras perspektiv på tillvaron behövs när vi vill bygga en tryggare och bättre värld.

I riksdagen har Vänsterpartiets Hans Linde debatterat utrikespolitik idag. Ni får ursäkta, men det finns mycket att önska när det gäller vår nuvarande utrikesministers syn på kvinnor och kvinnors roll. Bildt verkar bara se den manliga halvan av befolkningen när han gör sina säkerhetspolitiska analyser.

I Egypten fanns ungdomarna och kvinnorna ute på torget, medan de äldre männen försökte stävja upproret. I Italien är det en växande kvinnorörelse som – äntligen - kan bli Berlusconis fall.

För att få ordning i världen, för att bygga långsiktigt hållbar demokrati och tillvarata mänskliga rättigheter behövs också vi kvinnor och vår delaktighet i politiken. Och det vet vi.

Heja, alla modiga systrar i Egypten, Iran, Italien och världen runt!

Inga kommentarer: