onsdag 22 augusti 2012

Abortmotståndet i USA

Lite hett om öronen fick han det, den republikanske senatorskandidaten Todd Akin som just sagt att riktiga våldtäkter inte kan leda till graviditet. Även i de egna leden väckte det starka känslor.

Men han verkar inte så bekymrad för egen del och har inga planer på att dra tillbaks sin kandidatur. Tvårt om verkar han se abortmotståndet som en fråga att gå till val på.
Häpnadsväckande och skrämmande. Och dessvärre inget udda ställningstagande i det parti som vill ta över presidentposten i USA och redan har makten i många delstater.

När republikanerna nu snart ska ha konvent ska ett nytt partiprogram antas.Förslaget är alltså att partiet ska stödja ett "tillägg om mänskligt liv" till grundlagen, som utan undantag gör abort illegalt.

Hur rimmar det med mänskliga rättigheter och FN:s millenniemål om minskad mödradödlighet? När man dikuterar att över 70 000 kvinnor dör till följd av osäkra aborter och hur människor hålls kavr i fattigdom för att det saknas preventivmedel och kvinnor inte på säkert och legalt sätt kan avbryta en graviditet, faller tankarna lätt till de fattigare delarna av världen.

Men abortmotstånd och kvinnofientligt hat frodas lite här och där. Nu hoppas jag folket i USA inser vikten av att ta strid mot mörkerkrafterna. Vi behöver alla hjälpas åt för att sätta SRHR-frågorna på dagordningen. Kampen fortsätter systrar!

Inga kommentarer: