måndag 27 augusti 2012

Antirasism - vår styrka är att vi är många

I lördags, 25 augusti, deltog jag i den antirasistiska manifestation som hölls på Brotorget i Bollnäs. Kändes helt självklart för mig att vara med och tillsammans visa att vi är många som vill ha ett öppet, demokratiskt och tolerant samhälle där mångfalden är en tillgång och alla människor har samma värde.

Det var alltså dagen efter domen mot den högerextremistiska terroristen och massmördaren Breivik. Manifestationen som sådan hade inget med terrordådet i Norge att göra. Bakgrunden var istället att nazistiska nordfront och svenska motståndsrörelsen i somras mobiliserat och sökt sprida sina rasistiska och hatiska budskap på gator och torg i Bollnäs.

Många blev illa berörda av nazisternas framfart och budskap och tre 17-åriga tjejer tog initiativ till den antirasistiska manifestationen. Så snart planerna blev offentliga utsattes dessa tre kvinnor för hat och grova påhopp och hot både på Facebook och olika nationella hemsidor. Även andra som uttalat stöd för manifestationen för mångfald och mänskliga rättigheter drabbades av hot och hat från högerextremister. Syftet från dessa, förmodligen ganska få, men rätt ettriga och ofta fegt anonyma individer, är uppenbarligen att skrämma antirasister till tystnad.

Trots att nazisterna är en liten och splittrad rörelse blir jag förfärad över den människosyn och den syn på samhället, som de drivs av. Det är samma ideologi och paranoida världsbild som Breivik inspirerats och drivits av, och fortfarande vill predika. Jag hoppas SÄPO och polisen håller koll på dessa grupperingar.


Foto Maria Mörk
  Några timmar innan den antirasistiska manifestationen hade SMR hållit en motdemonstration. De var en liten skara trots att det i stort var folk från hela norden som rest till Bollnäs. När jag anlände höll de sista resterna efter nazisterna på att städas upp och sopas bort.

Sen fylldes torget av engagerade antirasister och det är sådana stunder som ger hopp. Tack till arrangörerna. Nadja, Ester och Kajsa - Vilket mod, vilken styrka! Tack till alla som bidragit och till alla som var där.

Den antirasistiska rörelsen behövs och är helt klart på väg att bryta den stora massans likgiltighet. Vi måste hålla ihop mot rasism.

Inga kommentarer: