måndag 12 november 2012

Regeringen sviker kvinnorna

I gardagens Agenda kunde vi se ett inslag om jämställdhet, med anledning av den rapport SCB presenterade i förra veckan. Efter reportaget (som börjar 25:45) debatterar Josefin Brink med jämställdhetsministern.


Josefin visar att hon är en rapp och skicklig debattör. Hon är också mycket kunnig på frågorna, inte minst i sina strukturella analyser av könsskillnader på arbetsmarknad och löner.

Sabuni kallar Sverige för världens mest jämställda land. Inte ens det stämmer. Längre.

För egen del oroas jag inte över att andra länder gör framsteg och att ett eller annat land gått om oss. Det som däremot oroar mig är att utvecklingen bromsats upp och på flera områden faktiskt gått bakåt. Inte minst gäller det kvinnors ekonomiska oberoende och möjlighet att försörja sig på sin lön. Inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män har faktiskt ökat med 40% mellan 2006 och 2012. En växande andel kvinnor hänvisas dessutom till otrygga anställningar och deltidsjobb.

Och det som oroar mig allra mest är att inte regeringen och inte ens jämställdhetsministern vill se problemen och på allvar driva jämställdhetsarbetet framåt. Rut är inte lösningen. Skattesänkningar är inte lösningen. Den moderata arbetslinjen leder inte till jämställdhet och inte privata arbetsgivare i välfärden.

Det som krävs är lagstiftning om heltidsjobb och ett tydligt jämställdhetsmål i arbetsrätt och lönebildning. Analys, strategi och politiskt mod helt enkelt.

Inga kommentarer: