måndag 8 september 2008

Borgerlig bostadspolitik

När det gäller boende, bostäder och byggande har alliansregeringen verkligen lyckats få genomslag för sin politik. Eller rättare marknaden och ickepolitiken har fått genomslag. För det är det högern vill. Bostaden ska vara en vara på en marknad och ett objekt för spekulation. Inget som ska ses som en del av välfärden.
Så snart man kom till makten togs statsbidragen vid nyproduktion av hyresrätter bort liksom räntebidragen. Resultatet visar sig nu. Kostnaden för nya hyresrätter har stigit med 44% på tre år. Och i bostadsbristens Sverige har byggandet av hyreslägenheter snabbt minskat. Första halvåret 2006 startades byggande av 5450 hyresrätter, första halvåret i år endast 1770. Det är en minskning med 66%!!!

Och det sker just i en vikande konjunktur med stigande arbetslöshetssiffror. Att bygga för framtiden vore väl ett himla bra sätt att mildra konjunktursvackan och skapa arbetstillfällen.
Minskningen av byggandet sker också just när 80-talets babyboom vill flytta hemifrån. Sen kan man ju fråga sig hur man ska ha råd med eget boende förstås. Inkomstklyftorna ökar och förutom egendomslösa pensionärer, är det människor mellan 15 och 24 år som halkat efter mest och där det blir fler fattiga.

Min absoluta övertygelse är att marknadskrafterna skiter fullständigt i ungdomarnas behov av lägenheter och låginkomsttagares behov av trygghet i sitt boende. Därför behövs det en målmedveten bostadspolitik både på statlig och på kommunal nivå.

Inga kommentarer: