söndag 14 september 2008

Ny skattelättnad

“Det är faktiskt så att vi har bostadsbrist i Sverige” säger Mats Odell i eko-nyheterna i dag.
Wow, vilken insikt!
Men tro inte att finansmarknadsministerns slutsats blir att det behöver byggas fler hyresrätter eller ens någon ansats till självrannsakan och erkännande att regeringens bostadspolitik har gått fel.
Nejdå. Uttalandet görs för att motivera ytterligare en skattelättnad för dem som redan har. Och göra det ännu mer attraktivt att äga. Det är de som äger en fastighet, de som äger sin bostad som ges möjlighet att tjäna pengar på sitt ägande. 12 000:- ska man enligt förslaget kunna tjäna på att hyra ut i andra hand, utan att betala skatt. Nuvarande gräns är 4000:-. Förändringen gäller alltså när man hyr ut sommarstugan, villan eller bostadsrätten. Eller hyr ut ett rum i en bostad man äger. Det blir inga ändringar för den som hyr ut sin hyresrätt i andra hand.
Man må säga att regeringen är rätt skickliga i att genomföra en utstuderad klasspolitik. Detta förslag innebär att man underlättar för dem som äger att tjäna slantar på de egendomslösa. På dem som är i desperat behov av en bostad. Och dessutom ska man kunna tjäna sig en bra hacka utan att behöva betala ett öre i skatt och bidra till det gemensamma.
Odell försöker ge sken av att man vill underlätta för studenter och ungdomar att hitta boende.
Men vore det inte då bättre att lägga krutet på att få fram fler allmännyttiga hyresrätter där dessa grupper kan få ett hyggligt boende med förstahandskontrakt. Nu tvingar man ut dem i trångt, dyrt och otryggt boende i andra hand.

Inga kommentarer: