fredag 5 september 2008

Gigantisk psykiatrisatsning?

De senast dagarna har Göran Hägglund övat sig i att agera jultomte i flera olika utspel. I går (4/9) höll regeringen presskonferens om psykiatrin. Mycket prat om “de svagaste” “de behövande” och “de mest utsatta” blir det. Man känner igen den kristdemokratiska retoriken, när socialministern tar till orda.
2,7 miljarder ska nu satsas fördelat på tre år. Vilket Hägglund basunerar ut som en gigantisk satsning på psykiatrin.

Den psykiatriutredning som leddes av Milton och presenterade sitt förslag för två år sedan, föreslog drygt det dubbla och betonade vikten av långsiktighet.

Jag börjar ana hur Hägglund resonerar när han står där leende och förväntar sig jubel och tacksamhet. Hur var det han sa dagen dessförinnan när han pratade pensionärer och skatteavdrag. - 200 kronor mer i månaden är otroligt mycket pengar för den som har en knapp ekonomi…
Septemberjultomten verkar vara den nya relativitetsteoretikern i regeringen.

Vid frågor om det räcker och om tidsbegränsningen på extrasatsningen är ministern snabb att påpeka kommunernas och landstingens ansvar. Alltså de kommuner och landsting som pressas hårt budgetmässigt av regeringspolitiken. De statliga extraslantarna till psykiatrin kommer att upphöra samtidigt som frysningen av kommunernas stadsbidrag får fullt genomslag.

Inga kommentarer: