måndag 10 mars 2008

8 mars



I helgen har det varit internationell kvinnodag. En dag som sannerligen växlat i uppmärksamhet och omfattning av firande allt sedan de blev till för ca 100 år sedan. Men det är i vänsterkretsar och bland arbetarrörelsens kvinnor i Ryssland, Europa och USA som dagen har sitt ursprung. Kampen för fred, kampen för rösträtt och mänskliga rättigheter mobiliserade kvinnor på olika håll i världen. 8 mars har hånats och motarbetats. Den förbjöds av nazisterna. Återuppstod på bred front igen i den nya vågens feminism i USA på sextiotalet. I Sverige samlade grupp 8 och vänsterns kvinnoförbund till demonstration för fri abort och daghem åt alla 1971 0ch 1972.
Följande år i vårt land, anslöt sig bredare grupper från fackföreningsrörelsen, politiken och kvinnojourerna. Nu firas och uppmärksammas dagen på alla kontinenter och på många platser runt om i världen. I vissa länder är 8 mars helgdag i andra länder är det med fara för sitt liv som man manifesterar kampen för kvinnors rättigheter.

I Gävle hade bl a vänsterpartiet och ung vänster bjudit in till musik och föredrag på biblioteket. Ett evenemang som blev mycket lyckat och uppskattat av både gammal och ung. Det var många besökande och god stämning. .
Efter det deltog jag på en fest i Andersberg som IFFI, Hyresgästföreningen och ABF hade bjudit in till. Också det ett lyckat evenemang med många olika nationaliteter – både på festdeltagarna och maträtterna. Kurdisk dans och glad samvaro förgyllde tillställningen..
Det var verkligen en lyckad kvinnodag. Förhoppningsvis var detta en nytändning. Många ser behovet av att uppmärksamma kvinnorörelsen och den feministiska kampen. 8 mars behövs både för att påminna oss om den kamp kvinnor före oss utkämpat för att nå de jämställdhetsreformer vi i dag kan njuta frukterna av. Men också för att stärka varandra i den kamp vi har att uträtta. Det finns mycket kvar att göra.

Inga kommentarer: