onsdag 5 mars 2008

Glädjande beslut men pinsamma och obehagliga debattinlägg


Den 3 mars fattade kommunfullmäktige i Gävle beslut om att teckna avtal med migrationsverket att ta emot 15 ensamkommande flyktingbarn. Äntligen!
De senaste åren har antalet underåriga som kommer till Sverige och är i behov av skydd ökat, främst med anledning av händelseutvecklingen i Irak, Somalia och Afganistan. Självklart ska vår kommun vara med och ta sitt ansvar för att asylsökande barn som saknar vårdnadshavare ska få en fast punkt och lite trygghet i tillvaron.
Oavsett vad man tycker om asyl- och invandringspolitiken i stort, borde väl barns rätt till asyl och vår kommuns bidrag till ett värdigt mottagande av barnen vara något alla kan ställa sig bakom. Men icke då. Sverigedemokraterna passade på att använda detta ärende som en förevändning att vädra sina unkna främlingsfientliga åsikter och sin fördomsfulla syn på flyktinginvandringen.
I deras sinnesvärld kan tydligen inte barn och tonåringar ha behov av asyl. SD-politikernas mentala kapacitet räcker tydligen inte till för att föreställa sig vad det innebär att växa upp mitt i kriget. Att Gävle kommun tar emot 15 asylsökande unga människor skulle enligt SD innebära att vi bidrar till att ”små stackars barn” skickas ut i världen på egen hand av kalla utnyttjande föräldrar, vars enda syfte är att kunna komma efter som anhöriginvandrare. Ack ja!
Det blev en rätt lång och stundtals hetsig debatt när Margareta Sandstedt och Roger Hedlund argumenterade för sitt avslagsyrkande. Jag tror och hoppas att det blev tydligt för alla som tog del av debatten, vilka fåniga, flänga och fördomsfulla åsikter Sverigedemokraterna bygger sin politik på.

Inga kommentarer: