lördag 22 mars 2008

Att tjäna kulor på krig

Sverige är nu världens åttonde största exportör av vapen och försvarsmaterial. 2001 och 2002 låg svensk vapenexport på lite drygt tre miljarder. Året därpå gjorde siffrorna ett jätteskutt och nu är vi uppe i det tredubbla. 10,4 miljarder 2006 och 9,6 miljarder 2007.

Jas Gripen till Sydafrika och stridsfordon till Nederländerna är lönsamma kontrakt. Men försäljningen till amerikansk krigsmakt har också fördubblats de senaste åren och den stora ökningen av vår vapenexport sammanfaller med USA:s invasion av Irak 2003.

Reglerna för vapenexport säger att vi inte ska sälja till länder som kränker mänskliga rättigheter och att vi inte bör sälja till länder som är i väpnad konflikt. Under 2007 köpte bl a Pakistan, Saudiarabien, Egypten, Oman och USA försvarsmaterial av svenska företeg.
Storsäljarna till USA:s krigsmakt i Irak är en granat från Bofors som heter Excalibur och ett rödpunkts-sikte till automatvapen som tillverkas av Aimpoints i Malmö.
Svenska vapen smäller högt i modern krigsföring. Och svenska politiker verkar inte ha några problem att åsidosätta vapenexportreglerna, som man själv instiftat. När krigssirenen tjuter finns det kulor att tjäna.

Inte får man tacka nej till en affär som stärker tillväxten, tänkte regeringen Persson. Inte får man tacka nej till en affär som stärker företagandet och våra band till NATO tänker regeringen Reinfeldt.

Inga kommentarer: