onsdag 19 mars 2008

Hur mår irak?


Vad var USA:s motiv för sin invasion av Irak? Ställ den frågan till någon som stödde invasionen och försvarar amerikansk truppnärvaro, och du kommer att få ett svar som är ett skolexempel på minnesförlust och historieomskrivning. Projektet var ett misstag. Men det går hela tiden att konstruera nya argument för att dölja pinsamheterna och fortsätta med det som hela tiden varit helt fel.

Hur mår då Irak efter fem år av ockupation? Hur mår Irakierna?
Mellan 700 000 och 1 200 000 av dem är döda till följd av kriget. Beroende på vems siffror man lyssnar på. USA har exakt koll på sina egna offer, men vill helst inte prata dödssiffror överhuvudtaget.
Tiotusentals irakier är försvunna. 4,4 miljoner lever på flykt. Och miljontals Irakier lever utan fungerande sjukvård och med ständig brist på rent vatten.

Det är mindre våldsamt nu än förra året hävdas det. Ja, det stämmer till viss del, men beror knappast på ockupationsmaktens truppförstärkningar. Och fortfarande dödas i snitt 39 människor av kulor och 14 i sprängattentat, varje dag.

Och här hemma går ansvariga politiker och tjänstemän och grunnar över varför inte asylsökande frivilligt återvänder till Irak. Bara var fjärde asylsökande får nu uppehållstillstånd och Billström försvarar den svenska inställningen, det vill säga att den allmänna situationen i Irak inte är skäl nog att ge skydd.

Inga kommentarer: