fredag 28 mars 2008

Boktips - Ami Lönnroth skriver om Berit Ås



För några dagar sedan fick jag en bok i min hand som jag ännu inte hunnit läsa, utan bara bläddrat i. Men den har fått mig att riktigt längta efter att trycket ska lätta och att jag bli klar med några handlingar jag måste plöja igenom. Då kan jag få tid att slänga mig in i boken och hänge mig åt lustläsning.

Boken heter "Förbannad är jag ganska ofta" och har kommit ut på Ordfronts förlag. Det är Ami Lönnroth som skriver om Berit Ås. En färsgstark och engagerad kvinna som inspirerat många i politiken och kvinnorörelsen. Berit har nu hunnit fylla åttio år.

Jag hade själv nöjet att träffa henne vid ett tillfälle för säkert tio - tolv år sedan. Hon besökte då Gävle och höll ett föredrag utifrån sin teori om de fem härskarteknikerna. En teori som hon lanserat redan på 70-talet i sin bok Kvinner i alle land: håndbok i frigøring, och som beskriver mäns sätt att förtrycka kvinnor.

Berit Ås gjorde ett starkt intryck på mig. Hon delade generöst med sig av sina erfarenheter, som forskare, som politiker och som privatperson. Denna tidigare proffessor i socialpsykologi vid universitetet i Oslo och partiledare för Socialistisk Venstre. Hon var karismatisk och engagerad som föreläsare och beskrev med närvaro och varm humor hur teorin om härskarteknikerna vuxit fram. Det var med hjälp av många igenkännande skratt vi i publiken tog hennes teorier till vårt hjärta. Berit Ås är kopplingen mellan teori och praktik personifierad. En god feminisktisk teori utgår från kvinnors vardag. Kvinnors erfarenhet av underordning behöver en god teori för att bli synlig och begriplig.


Jag ser fram emot att läsa Ami Lönnroths porträtt av en eldsjäl som visat att lust, kamp och gemenskap kan förändra världen.

Inga kommentarer: