torsdag 19 juni 2008

FRA-bluffen

Den nya signalspaningslag som röstades igenom av riksdagen i går kväll den 18 juni, är ren galenskap. Ytterligare en inskränkning i demokratin och rättssäkerheten i den helga terrorismbekämpningens namn. Försvarets radioanstalt får nu möjlighet att avlyssna enskilda personer utan att det finns någon misstanke om brott. Ett så avgörande beslut röstas alltså igenom med ytterst liten majoritet. 143 mot 138 blev resultatet sedan man lyckats få över några fp och c-kritiker med försvarsutskottets hastigt hoprafsade tillägg.

Eller rättare – man gav dem en chans att foga sig utan att behöva förlora ansiktet.
Det enda som blev resultatet av snabbremissen till försvarsutskottet var följande: 1. Ett särskilt uppdrag kommer att lämnas till Datainspektionen om att följa FRA:s verksamhet ur ett integritetsskyddsperspektiv. 2. Regeringen avser tillsätta en kommitté som utifrån ska följa FRA:s verksamhet generellt utifrån ett integritetsperspektiv, fram till kontrollstationen 2011. Till intet förpliktigande kosmetik alltså. Texten i lagförslaget ligger fast som tidigare.

Heder åt de två folkpartister som inte vek sig. (En avstod och en röstade mot)

Den nya lagstiftningen gör mig mörkrädd. Och hur det går till att driva igenom så genomgripande förändringar i en rättsstat ännu värre. Oansvarigt och slarvigt!

Jämfört med detta är nederlaget i herrfotbollen väldigt lätt att smälta. Där var det trots allt det bästa laget som gick vidare. Ryssarna vann på hederligt och skickligt spel.

Inga kommentarer: