måndag 23 juni 2008

Citat från en Opinionsredaktör

Jag har hittat en ny bekantskap att ösa känslor över. På nätet.
En så´n där som man bara älskar att hata. Han har helt enkelt så otroligt bänga åsikter att man knappt tror det är sant. Han heter Thomas Österberg och är Opinionsredaktör på Dagen.

Jag känner honom inte, men har läst några av hans ledare. Det räcker. Men det kittlar ändå lite av skräckblandad lust och nyfikenhet. Kan man förstå hur en människa som tänker som han egentligen är funtad? Av en ren slump hamnade jag på en artikel av Österberg. Och kollade sen vidare på några av hans skrivna alster. Drivkraften framför andra verkar vara ett närmast oförsonligt hat mot allt som kan ifrågasätta heteronormen och patriarkala familjemönster.

Låt mig ta ett exempel. I sin ledare den 18 juni varnar Österberg för konsekvenserna om regeringen skulle driva igenom könsneutrala äktenskap. Han anklagar Reinfeldt för att inte förstå hur det skulle påverka barn, familjebildning och kultur på lång sikt. Siggelsten Blum från KD:s kvinnoförbund får sig också en känga. För att hon inte har några synpunkter på att homopar vill leva tillsammans. Det skrivs en massa annat dravel också – det gamla välbekanta från högerkristna homofober. Men så kommer en retorisk fråga som verkligen får en att undra hur det står till med logiken.
Österberg frågar ”Och vilka homosexuella par vill riskera att deras vigsel rivs upp efter nästa val?

Ska man skratta eller gråta?! Man må tycka vad man vill i sak. Men det är väl knappast troligt att de som väl tagit ställning för sexuellt likaberättigande och mot diskriminering, kommer att backa. Varken politiska partier eller folkopinionen. Eller tror månne Österberg att det är SD tillsammans med den gamla stammens kristdemokrater som ska bilda regering 2010?

Inga kommentarer: