onsdag 18 juni 2008

Sista kommunfullmäktige innan sommaruppehåll

Den 16 juni antog kommunfullmäktige i Gävle Kommunledningsmål och ekonomiska ramar för 2009-2012.
Dock inte utan debatt. Den borgerliga alliansen la ett tilläggsförslag till s, mp och v:s gemensamma förslag. Och sverigedemokraterna var mest sura för att de inte fått delta i processen på samma villkor. Har kanske att göra med att sd har tre mandat i KF, men ingen representation i nämnder och i kommunstyrelsen...

Borgarnas alternativ byggde till stor del på majoritetens förslag alltså. Man hade lagt till lite slantar på socialnämnden och omvårdnadsnämnd och tagit bort ett och annat från kultursektorn och krymt kraftigt på de centrala medlen till samverkan och särskilda utvecklingsinsatser. Men de marginella skillnadern var tillräckligt stora för att göra politiska utspel kring. Och det debatterades länge och väl. Vi antog också ägardirektiv för bolagen.

Jag känner mig rätt nöjd – både med debatterna och med innehållet i så väl kommunmål som ägardirektiv. Vi var många aktiva vänsterpartister i talarstolen och det gjordes massor med kloka inlägg från kamrater under den långa kvällen.
Att samhällsnyttan prioriterats fram i ägardirektiven retade framförallt kristdemokraterna, som la ett eget förslag vid sittande möte. I princip gick det ut på att affärsnyttan och samhällsnyttan skulle jämställas. Grundförslaget ansåg man vara alltför socialistiskt…
För oss vänsterpartister är det bara att sträcka på sig, när kristdemokraterna far ut och anklagar majoriteten för att föra en socialistiskt politik.

Inga kommentarer: