måndag 16 juni 2008

Migrationsverket och barnperspektivet

När jag slog på radion i morse, basunerar en stolt stämma från en representant från Migrationsverket ut - detta kommer att innebära en ny praxis. Sannolikt kommer fler barn att få avslag på sina asylansökningar. Besltet det handlar om är att utvisa en 16 årig pojke tillbaks till norra Irak. Pojken i fråga saknar familj och anhöriga, såväl i Sverige som i Irak.

Hur tänker migrationsverket?

Om ett svensk barn saknar vårdnadshavare, är det den kommun barnet vistas i som har skyldighet att omgående ser till att barnet får en formell vårdnadshavare. Någon som ansvara för att barnet får skydd och omvårdnad och ser till att tillvarata barnets intressen. Fram till myndighetsåldern.
Men enligt migrationsverkets nya ställningstagande kan man tydligen helt bortse från detta när ett barn kommer som flykting. Ska inte det svenska samhället behöva ta nogot som helst ansvar för att det finns någon som kan sörja för barnets väl och ve.
Även en föräldralös pojke kan tydligen utvisas till en osäker framtid.

Sociallagstiftningen ska väl gälla alla barn. Och hur rimma detta beslut och den nya praxis som kan bli följde med barnkomventionen ?

Jag mår illa.

Inga kommentarer: