torsdag 19 augusti 2010

En månad till valet

I dag är det en manad kvar tills valurnorna börjar fyllas med valsedlar. Många kommer säkert att ha förtidsröstat innan dess, antingen för att man inte befinner sig på hemorten den 19 september eller bara tycker det är bekvämt och enkelt.

Andra kommer att dra ut på det i det längsta för att man behöver läsa, lyssna till debatter och diskutera och tänka innan man bestämmer sig. Eller göra som jag, gå till den vallokal som står på röstkortet någon gång under valdagen bara för att det är en tradition. Lite trevligt och spännande att liksom känna av stämningen.

Jag kommer att lägga mina röster i de tre respektive valen på Vänsterpartiet. Det parti jag själv varit medlem i sen 1994. Men jag har full respekt för alla som inte har lika lätt att bestämma sig som jag har. Till exempel är det i år 497 000 svenskar som får rösta för första gången.

Det viktiga är att man går och röstar och att man tar reda på så mycket man behöver för att fatta ett klokt och välgrundat beslut.

Det är en viktig valrörelse och ett viktigt val. Fundera över vilket samhälle vi ska ha. Vilket samhälle ska vi bygga tillsammans och hur ska vi ta rätt riktning in i framtiden?

Vänsterpartiet går till val under rubriken Håll ihop. I kommunvalet är namnet på det lokala programmet Rättvisemärk Gävle. För mig handlar det delvis om samma saker. När vi pratar om att hålla ihop handlar det om att bekämpa orättvisor och klyftor och skapa ett samhälle byggt på solidaritet och med aktiva och delaktiga medborgare. Som vill varandra och andra väl. Naturligtvis är det de stora sprickorna i välfärden och klyftorna i samhället som växt fram under högerregering som gör det nödvändigt att byta regering och byta politik. Sen vill vänsterpartiet vara med och bygga ett mänskligare och bättre samhälle. Ett samhälle som håller ihop och skapar utveckling och trygghet, inte bara för dem med förmögenhet och vassa armbågar, utan för alla.

I Gävle sitter Vänsterpartiet redan i majoritet tillsammans med S och Mp. När vi pratar om att Rättvisemärka Gävle handlar det just om att vi vill fortsätta att vara med och jobba för jämlikhet. Det är ju grunden i Vänsterpartiets politik. Men det är också extra viktigt med en fungerande kommunal service och fokus på att utjämna klyftor och ge alla samma förutsättningar i tider när så många drabbats av arbetslöshet och ekonomisk otrygghet.

Välkommen till vår valstuga på Drottninggatan/rådhustorget så berättar vi mer om Vänsterpartiets politik.

1 kommentar:

Jakob sa...

Visst ska vi hålla ihop, Marita, men när vi håller ihop bör vi även hålla ihop kring ett större mål. Alltså inte hålla ihop som 68-rörelsen med sex, droger och rockmusik som gemensam nämnare, utan mer som amerikanska medborgarrättsrörelsen med Martin Luther Kings större moraliska mål för rättvisa.

Har du kollat in LaRoucherörelsens program, som idag håller den traditionen vid liv?

Här finns det en serie videor som presenterar detta.