måndag 9 augusti 2010

Gnesta



I går, söndag den 8 augusti höll Lars Ohly sitt traditionella sommartal i Gnesta. Jag och ca 400 andra var på plats i duggregnet.
I år blev det ju samtidigt en valupptakt och ett bra tillfälle för oss företrädare för Vänsterpartiet att träffas och entusiasmeras inför en historiskt viktig valrörelse.

Ohly var i sitt tal mycket tydlig med att det är välfärden som är den stora valfrågan för vänsterpartiet. Och att det handlar om en gemensam välfärd utan vinstintressen. Den ska byggas och utvecklas utifrån människors behov – inte utifrån vinstkrav hos företag och privata investerare.

Skolan är ett tydligt exempel hur galet det kan gå om vinstintressena tillåts styra. Ohly pratade en hel del om detta i Gnesta och har ju också skrivit en debattartikel i DN, tillsammans med Rossana Dinamarca. Ung Vänsters förbundsordförande Ida Gabrielsson höll ett eldigt och bejublat tal om Reinfeldts klassamhälle. Hon citerade också denna gång sin favoritpoet Stig Sjödin.
Ohly behövde inte i sitt tal citera sin favoritpoet, eftersom Jenny Wrangborg själv var på plats och läste sina egna dikter.

Jag har själv hennes bok Kallskänken i min äga, redan tummad, läst och citerad. Diktsamlingen är ett måste för den som tycker klassamhället behöver beskrivas och som gillar poesi som tar ställning.

Med knappt sex veckor kvar till valdagen, är det hög tid att få politik och samhälle att engagera. Politik och politiskt ställningstagande handlar om vilket samhälle vi vill ha. Egentligen är det individualiseringen och avpolitiseringen som är det allvarligaste i högerregeringens strategi. När målet är marknaden som allena saliggörande, urholkas demokratin. Jag och mitt parti kommer att göra allt som står i vår makt för att högern ska skickas bort från Rosenbad.

Men att få fler att ta aktiv del i samhällslivet, att organisera sig och vilja vara med och forma samhället och välfärden, är inte bara en väg att vinna valet den 19 september. Det är samtidigt ett sätt att utveckla demokratin och skapa ett hållbart samhälle med sikte på en framtid som är mycket, mycket längre än en valrörelse. Och för den delen längre än en mandatperiod.

Om du, liksom jag, tror på solidaritet och jämlikhet. Kom med i valrörelsen. Som Ida Gabrielsson sa i sitt tal i Gnesta: vi ska jobba för förändring och för att slippa säga – vad var det vi sa.

Inga kommentarer: