onsdag 4 augusti 2010

Fp röstfiskar på slöjdebatten

Björklund vill ge rektorer rätt att förbjuda kvinnor att bära heltäckande slöja i skolan.
Jag gillar naturligtvis inte sedvänjor eller religiösa påbud som anger att kvinnor ska skyla och täcka sig. Men förbud är helt fel väg. Och hur stort är problemet egentligen? Jag menar, debatten är väldigt hetsig och åsikterna om hur ”problemet” ska lösas många, med tanke på hur få det faktiskt är som bär burka eller niqad i Sverige.

Eller som en muslimsk kvinna sa till mig: (Hon har tidigare burit slöja, men gör det nu bara i vissa sammanhang och aldrig heltäckande) Burkan är inte speciellt begränsande för kvinnor. Människors fördomar begränsar väldigt mycket mer.

När islamofoba och rasistiska krafter driver på om förbud mot slöjor, är det naturligtvis för att hetsa mot invandring och mångkultur över lag och muslimer i synnerhet. När redan etablerade partier hakar på, ger man bara ännu mera luft åt rasistiska åsikter och fördomar.

För mig är det självklart att alla ska ha rätt till utbildning. Oavsett religion eller klädstil.

Värt att notera i sammanhanget är också att liberaler så gärna pratar om individens frihet och allas rätt att göra sina egna val. Men när det gäller hur kvinnor vill klä sig tycks inte detta gälla. Då är det helt okej med förbud och påbud från politiker och lagstiftning.

Inga kommentarer: