torsdag 29 januari 2009

Björling om JAS, mutor och Desmond Tutu

I en intervju i rapport i går (28/1) uttalade sig Desmond Tutu med anledning av mutmisstankarna i samband med den stora Jas Gripen affären med Sydafrika: “Sverige stödde oss i frihetskampen. Och när vi väl fått vår frihet borde man ha fortsatt vara vår vän och hjälpa oss få en livskraftig ekonomi. Istället för att pressa oss att köpa vapen eller flygplan vi egentligen inte behövde.”

Sverige lever gott på sin vapenexport. Men det hyschas det om. Och i dessa tider med kris och varsel i industrin är det väl ännu lättare att undvika etik och samvete i samband med export och handel. Ty trots sviktande ekonomier och krisande finanser är det många länder som anser sig ha råd att rusta och att kriga. Vapen och krigsmaterial är en säker och lönsam marknad. Så det är inte att vänta att Sverige just nu skulle ställa om exportindustrin och börja tillverka varor som är bra och livgivande för människor och samhällen. Istället för teknik för mord, hot, våld och förgörelse.

När regeringen idag fick kommentera Tutus uttalande blir man ändå orolig. Inte för att Reinfeldt säger att regeringen inget gör. Och i alla fall inte förrän mutanklagelserna är utredda och belagda. Det är väl det enda han kan säga. Men när den moderata handelsministern Eva Björling tar till orda blir det otäckt. Hon säger inget om hur hon ser på mutor och påtryckningar i samband dylika affärer. Bara att hon inte hört talas om att en regering rivit upp ett ingått avtal i sådana fall. Istället menar hon att man måste se depå flera andra plan. Att man istället ser att det skapar arbetstillfällen…

Med andra ord. Denna regering kommer inte att vara så noga med att regler och lagar efterföljs. Man ser gärna emellan fingrarna. Säkerligen vad gäller vapenexportregler. (Vilket vi redan gör. Både nuvarande och förra regeringen bryter mot de lagar riksdagen stiftat) Och i detta fallet då med att demokratin sätts ur spel genom att beslutsfattare mutas. Och den fria konkurrensen - som moderaterna annars hyllar - får gärna flyga och fara. Bara svensk industri gynnas.

Inga kommentarer: