torsdag 8 januari 2009

Tännsjö om konflikten

Övergreppen i Gaza fortsätter att skörda civila offer, varav många barn. Det är det militära maktspråket som gäller. Det mänskliga lidandet är svårt att förstå. Våld föder våld. Vanmakt, kränkningar och skräck. I flera generationer. I media och bloggvärlden går debattens vågor höga när man tar ställning och diskuterar vems felet var från början. Och i Israel spelar de ledande politikerna på rasistiska föreställningar och oförsonligt hat. Man tänker vinna röster på att hämnas och hata palestinier. Man kan ju undra om det någonsin gåt att nå försoning.

Torbjörn Tännsjö har skrivit en tankeväckande artikel. I grunden rätt. Vi människor måste kunna leva sida vid sida oavsett etnisitet, religion och föreställningsvärld. Och respektera varandra. Själv har jag inte bestämt mig för vad jag tycker om Tännsjös slutsats och syn på mellanösternkonflikten. Men säkert är att det som pågår nu i Gaza inte leder framåt. Och att "kriget mot terrorismen" där den starke bestämmer vem som är terrorist och hur mycket våld och hur stora övergrepp som är okej i krigets namn. Denna krigföring leder inte till en mänskligare värld.

Läs och begrunda:

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!
Grundtanken i Tännsjös artikel är ju kanske rätt i teorin, men i praktiken är det nog inte så enkelt. Situation är väldigt infekterad och kommer att ta lång tid att läka. För trots allt så har palestinska folket levt under terror och ockupation i många år. Det är nog inte helt enkelt att lägga sig bakom och gå vidare. Speciellt inte iom att många är födda in i detta och inte vet om nånting annat. Att för palestiner lära sig lita på israeler och vice versa är ju ett jättesteg bara det. Man kan ju bara hoppas att människorna kan leva sida vid sida i fred. En grundläggande förutsättning i min värld är iallafall att palestinska folket återfår friheten, i en självständig stat eller i ett "Stor-israel". Man bör ju dessutom sluta upp att föra fredsförhandlingar på endast Israels villkor och se orsaken till situationen.
På ett sätt är det bra om murarna rivs och gränser öppnas upp för då kanske Israel får en mer mänsklig syn på Palestinas folk.