söndag 4 januari 2009

Israel ringde och varnade...


Det pågår en fullständig massaker på Gazaremsan. Men Israel fortsätter att hävda att det är att oskadliggöra terrorister och raketramper som är deras enda mål. Att civila råkar stryka med är enbart Hamas fel.

Innan man inledde markoffensiven i går kväll, ringde Israel till civila palestinier och uppmanade dem ta skydd.

( Inte utan att man undrar hur det konkret gått till "...hallå, det är Ehud Barak som ringer. Skulle inte du och din familj kunna flytta på er. min arme kommer snart att börja skjuta vilt omkring sig i erat bostadsområde..." ???)

Vart civila ska ta vägen för att få skydd verkar inte Israel bry sig om. Gränserna är helt stängda runt den tätbefolkade landremsan. Bland de enkla husen i flyktinglägren finns det knappast några skyddsrum.

Det hela börjar bli skrämmande likt 80-talets massakrer i de palestinska flyktinglägren i Libanon.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kriget mot terrorismen är inte enkelt, men det enda rätta i ett längre perspektiv.

Hamas militära gren har dragit olyckan över de civila palestinierna genom att placera militära mål mitt bland dem. Raketramper, raketfabriker, vapengömmor mm "gömms" i vanliga hus och marknader - mitt bland civilbefolkningen i Gaza. Det är precis så terroriser agerar, logiken är att offra den egna befolkningen i propagandasyfte.

Hamas kan när som helst uppnå fred genom att sluta skjuta raketer mot Israel.

Marita Engström sa...

Henton Cheng. Nej det är inte enkelt och det går inte att bomba fram fred. Kriget mot terrorismen har blivit vår tids olycka eftersom begreppet används för att urskulda brott mot mänskliga rättigheter och folkrätt.

Terror = skräckvälde, skräckinjagande våldsmetoder (SAOL)

Israel ockuperar palestina. Och begår gång på gång militär folkrättsbrott för att kuva palestinas folk. Beträffande Gazaremsan har man total kontroll över gränserna och har under lång tid vägrat palestinier att resa in el ut och blockerat varu och bränsleinförsel.
Man kan ju fråga sig vem som terrroriserar vem. Israel som militär stormakt måste tvingas folj folkrätten. Enligt Pippi måste ju den som är stor och stark vara snäll. Den blodiga massaker som pågår är inte snällt. Därför måste världen fördöma övergreppen och tvinga fram vapenvila.
Israel kan när som helst skapa fred genom att sluta ockupera palestiniernas mark.

Anonym sa...

Israel har lämnat Gaza och Västbanken som nu styrs av Hamas resp. palestinska myndigheten.

Att gränsen är stängd beror på att Hamas smugglar vapen och material för rakettillverkning. Detta har Egypten, som också har gräns mot Gaza, förvisso sett mellan fingrarna med i viss mån genom att "tillåta" (= inte gör något åt) tunnelsystemen under gränsen.

Problemet är att Hamas militära gren är en terrororganisation som måste hotar hela Israels existen. Inte idag kanske, men på sikt när banden och det militära utbytet med Iran stärkts. Hur länge ska vi egentligen tillåta att Hamas bombarderar Israel med raketer?

Palestinierna vill säkert leva i fred och med öppna gränser - men det vill inte Hamas som avskyr Israel.

Marita Engström sa...

Henton. Det är väl knappast trovårdigt att hävda att Israel lämnat Gaza. Och även innan den pågående militärinvationen var Gazaremsan sedan 18 månader helt isolerat och kontrollerat av Israel utifrån.
På västbanken och Östra jerusalem finns det enligt FN (UN OCHA) för närvarande 149 bosättningar och ca460 000 bosättare. Fortfarande kontrolleras stora områden på västbanken av Israelisk militär och muren står o byggs långt in på palestinsk mark.
Den enda långsiktiga lösningen för att skapa fred är att ockupationen upphör.