måndag 26 januari 2009

Polisen och sekretessen

Det har från polisen rests krav om att få ut uppgifter om sjukdomshistoria, våldsbenägenhet o s v från psykiatrin och sjukvården. Detta för att man skall kunna utföra sitt jobb på ett säkrare sätt vid gripande eller handräckning av psykiskt sjuka personer.

Hälso- och sjukvårdens sekretess är en av de strängaste. Den är till för att skydda den enskilde. Man ska känna sig trygg med att det som journalförs i kontakten med vårdgivare inte förs vidare. Om man inte själv ger samtycke.

När man drabbats av psykisk ohälsa eller psykiatrisk sjukdom kan man många gånger känna sig extra utsatt och ha svårt med tilliten. Därför anser jag att det är extra viktigt med sekretessen inom psykiatrin. Om man vet att uppgifter om mig inte utan vidare lämnas över, är chansen större att man frivilligt söker vård och hjälp.

I natt slutade ett ingripande i Trelleborg i en dödssjutning av en psykiskt instabil man. Detta trots att han tidigare ringt polisen och hotat till livet om de kom dit. Polisen visste alltså att mannen var agressiv och hotfull. Ändå fick historien detta tragiska slut.

http://www.dn.se/DNet/road/Classic/article/0/jsp/print.jsp?&a=877246

Naturligtvis ska man inte dra alltför stora växlar på en enskild händelse som ännu inte är utredd. Men jag tycker ändå att detta visar att man kanske ska lägga mer fokus på polisens egna rutiner, vilka vapenslag som används o s v. Istället för att få ut känsliga uppgifter om enskilda ur sjukhusjournaler.

Inga kommentarer: