lördag 24 januari 2009

Nytt hopp för SRHR-kampen - Tack Barack!

En halv miljon kvinnor dör varje år i samband med en graviditet, en förlossning eller en osäkert utförd abort. Ett av FN;s Milleniemål i kampen mot fattigdomen är att minska mödradödligheten. Dock har siffrorna pekat åt fel håll och det har inte sett speciellt hoppfullt ut att uppnå det mål som satts till 2015.
Ett tungt bakslag för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) var när Bush 2001 (Året efter att Millenniemålen antagits) återinförde “the gag rule”. Regeln infördes 1984 av Reagan och innebar att USA drog in allt statligt stöd till biståndsorganisationer som gav abortrådgivning eller ens lyfte diskussionen om aborter.
Under Clintons styre lättade reglerna för att alltså återinföras av Bush, som gärna ville hålla sig väl med den kristna högern i USA.

USA.s “munkavle-regel” har inte bara inneburit mindre pengar till biståndsarbete. USA:s inställning har också legitimerat kvinnofientliga krafter i andra länder och hos katolska kyrkan. Därför blev jag jätteglad när jag fick höra nyheten att Barack Obama redan under sin första arbetsvecka rivit upp regeln.
Nu borde det bli betydligt lättare att arbeta med SRHR-frågor och för det man enades om vid internationella befolkningskonferensen i Kairo 1994 och Millenniekonferensen 2000.

Sen är det bara att hoppas att de mest extrema abort- och preventivmedelsmotståndarna hinner dö ut i USA innan republikanerna kommer till makten igen.
För kvinnors skull, världen runt.

http://www.rfsu.se/upload/PDF-Material/Faktablad5-globalsexualpolitik.pdf

Inga kommentarer: