tisdag 13 januari 2009

Israels krig - mot demokratin

När man sitter här hemma och följer blodbadet i Gaza, är det inte utan att man undrar. Har Israels krigspolitik verkligen stöd hos det israeliska folket?
Israel brukar ju skrävla om sin demokrati och israelvänner hävda att Israel är den enda demokratin i mellanöstern. Men hur lätt är det då att ifrågasätta rådande politik och verka inom det demokratiska systemet för att exempelvis föra en annan utrikespolitik. Svaret kom väl häromdagen när Israels Centrala Valkommission förbjöd två arabiska partier att ställa upp i landets riksdagsval i början på februari. De arabiska partierna Förenade Arablistan och Balad sitter båda i Knesset som består av 120 ledamöter och 12 partier. Unatid Arab List har fyra mandat och Balad tre.

Av israels befolkning är närmare 1,5 miljoner, d v s 20%, araber. De båda arabiska partierna har drivit frågor som rör diskriminering av israels araber och varit kritiska mot bosättningspolitiken och övervåldet mot palestinas folk.
Det står alltså klart att allt och alla som inte stöder Israels nuvarande aggressiva agerande stämplas som terrorister eller terroristvänner och oskadliggörs. Krigets offer är inte bara civila palestinier utan också demokratin i staten Israel. Det enda som kan stoppa denna destruktiva och paranoida spiral är att resten av världen agerar och visar att - Nej det som sker är inte okej.

Beslutet att neka de arabiska partierna att delta i valet har överklagats. På fredag ska högsta domstolen ta ställning. Då återstår att se hu oberoende det Israeliska rättsväsendet är.

Inga kommentarer: