lördag 27 december 2008

Krispolitik och fördelning

I början av december kom regeringen med sitt senfärdiga och skrala krispaket. Efter att länge och väl hävdat att jobbkrisen och lågkonjunkturen inte krävde några politiska omtag, tack vare alliansens "superbudget".
En del i paketet som man gärna och stolt framhöll var de 3:6 miljarder man avsatt till ROT-avdrag.
Vällovligt i sig att bromsa upp kunjunkturfallet i byggsektorn. Men märk väl. Skatteavdraget gäller bara enskilda som vill rusta villa, bostadsrätt eller fritidshus. Ett permanent skatteavdrag på 50 000:- per person och år. 3,6 miljarder till dem som redan bor tryggt och gott alltså . Inte en jota till hyresrätter och hyresgäster. Inga riktade pengar för att bygga bort bostadsbrist eller höja bostandarden för trångbodda barnfamiljer.

Nu står det också klart att det nya ROT-avdraget kan användas av svenskar som äger fastigheter i andra EU-länder. Vet inte om man ska skratta eller gråta. Men man måste nästan beundra regeringens förmåga att föra en gammal genuin högerpolitik med ökade klassklyftor. Trots kris och turbulens. Eller är det månne tack vare?

Överklassparet kan nu lyxrenovera sitt hus på Rivieran och dra av 100 000:- för det. Medan den ensamstående mamman och hennes barn får fortsätta bo trångt i en nersliten förortslägenhet och ungdomar utan förankring på arbetsmarknaden fortsätta jaga tak över huvudet.

Inga kommentarer: