måndag 15 december 2008

Vem skall ta ansvar för landstinget i Gävleborg?

Nu sitter landstinget Gävleborg med en borgerlig budget. Antogs av landstingsfullmäktige i fredags efter att den tidigare miljöpartisten och numera politiska vilden stött oppositionens budgetförslag. Det känns bara för eländigt. För mig som vänsterpartist som vet vilket jobb mina kamrater i landstinget lagt ner för att få ett bra budgetförslag tillsamman med s och mp och ta ansvar för en verksamhet i ekonomisk kris. För mig som landstingsanställd. För mig som länsmedborgare och patient. För mig som kommunpolitiker i länets största kommun.

Jag drar mig till minnes ett samtal med en tidigare kollega på vuxenpsyk, strax innan valet. En överläkare som gillar att diskutera politik och aldrig stuckit under stolen med att han är liberal och ideologiskt ligger närmast folkpartiet. Men som berättade för mig att han tänkte rösta rött i landstinget, eftersom han ansåg att det var så viktigt för verksamheten med en stabil politisk ledning…
Så värst stabilt blev det visst inte. Först segdragna förhandlingar där miljöpartiet med sin 3 mandat, in i det längsta vägrade välja sida mellan blocken. Och så nu då när en av de tre hoppat av och går sin egen väg, som råkade bli högerns och privatiseringsivrarnas.

För det är ju det som det går en tydlig ideologisk skiljelinje i landstingspolitiken. Synen på driftsformerna. Sossarna är väl mer benägna än vänsterpartiet att konkurrensutsätta utifrån någon sorts pragmatisk naivitet. Men i riksdagen har ju både s och mp ställt sig på vår sida och röstat nej till LOV-förslaget som borgarna drev igenom förra månaden. Borgarna i landstinget tror det blir billigare och effektivare verksamhet om det är privatföretag som driver vården. Ett akutsjukhus, en dagkirurgi, stora delar av primärvården, bl a, skall alltså upphandlas i högerbudgeten..
I det kaos som nu uppstått börjar miljöpartiet ropa på breda lösningar och blocköverskridande samling. De har inga bekymmer med upphandlingar, men svamlar på om personal kooperativ och små lokala företag. Men snälla miljöpartiet - vakna! Se hur verkligheten ser ut. Det är de fyra största internationella vårdjättarna som kapar åt sig marknaden nu när högern och Svenskt näringsliv hårdsatsar på att privatisera och avdemokratisera skattefinansierad vård och omsorg. Kooperativen och de små företagen har inte en suck. Inte om de är seriösa i alla fall. Ett och annat småföretag som struntar i kollektivavtal och personalkompetens kan väl hålla sig kvar i konkurrensen kortsiktigt.

Men är det verkligen så vi vill att sjukvården skall drivas? Nu krävs ett stort engagemang och ett politiskt ansvar för att utveckla och kvalitetssäkra den demokratiskt drivna landstingssjukvården. De politiker som drev igenom högerbudgeten i Gävleborgs läns landsting är inga politiker att hänga i julgran för framtidens vård. De avhänder sig ansvaret till marknadskrafterna och enskilda individer.

Inga kommentarer: