fredag 19 december 2008

Nu krävs det räddningspaket för välfärdsjobben

Novus opnion har intervjuat 200 kommunchefer om ekonomin. Åtta av tio tror att man måste minska den egna personalstyrkan.
I går kunde vi höra om stora budgetunderskott i försäkringskassan också. Och ska det sparas är det lätt att det ryker personal.
Det vore en katastrof om arbetstillfällen i offentlig sektor skulle gå förlorade. Och kvalitet och service i kommunsektorn och i statliga myndigheter försämras. Nu är det upp till staten och regeringen att ta sitt ansvar. De stora skattesänkningsreformerna var helt fel. Framförallt de många sköna miljarder som gick till den rikaste tiondelen. Men blir konsekvenserna att stora grupper offentliganställda riskerar arbetslöshet, att äldrevården urholkas, att kvaliteten i barnomsorg och skola sjunker. Då kommer också de låg- och medelinkomsttagare som moderatregeringen säger sig värna om, tycka att man hellre avstått de hundralappar man fått behålla genom sänk inkomstskatt.
Nu är det upp till bevis. Skall regeringen inse allvaret och skjuta till pengar för att rädda offentliga jobb. Eller kommer man att stå med armarna i kors och hålla fast vid tidigare frysning av kommunbidrag. I så fall vet vi. - De nya moderaterna drivs av samma gamla högerdrömmar. Att krympa den offentliga sektorn och den gemensamma välfärden. Till förmån för privata lösningar. Samma gamla klasspolitik alltså. Där rika har både trygghet och makt. Och fattiga piskas och förnedras och tvingas jobba åt de rika för att inte gå under.

Inga kommentarer: