måndag 8 december 2008

Spökrädd Björklund

Jan Björklund (fp) ryser vid tanken på att vänsterpartiet får vara med och påverka utrikespolitiken. Han hade tydligen hoppats på en förnyelse av socialdemokratin som han menar hade skett om mp och s arbetat ihop, men som nu går om intet när V får vara med. “Nu blir det en kantring åt vänsterkanten” säger Björklund. “Lars Ohly kommer att vara alliansens bästa valarbetare, han kommer att driva vänsterkartellen åt vänster“, uttalar sig folkpartiledaren i dagens DN.

Självklart. En inbiten och inskränkt folkpartist gillar inte vänsterpolitik. Men att skrämmas med kommunistspöken kommer knappast att gå hem i valrörelsen. Svenska folket vill inte ha högerpolitik. Nedskärningarna i trygghetssystemen blev en väckarklocka. Finanskrisen har visat att marknadsekonomin inte löser allt. Lågkonjunkturen gör det uppenbart att det behövs politiska lösningar och en stabil välfärdssektor. Med Vänsterpartiet fullt ut med i samarbetet kommer väljarna att ha ett tydligt alternativ i politiken. Att vänsteridéer existerar är säkert ett problem för folkpartisterna. Men definitivt inget problem för folket.

Eftersom det är just utrikespolitiken som Björklund känner oro för vill jag bara påminna om: När det gäller Natomedlemskap, synen på USA:s krigföring och svensk närvaro i Afganistan. Bara som exempel. Har Vänsterpartiets utrikes- och säkerhetspolitik mycket starkare folkligt stöd än folkpartiets.

Inga kommentarer: