fredag 7 november 2008

Gift eller ogift för både homo och hetero


I dag är det fyra månader sedan min bror Sixten dog. Jag saknar honom jättemycket. Och det är hur svårt som helst att fatta att han inte längre finns. Att vi aldrig mer ska träffas och aldrig surra på telefon med varandra.

Ända in i döden kategoriseras och rangordnas vi. Kön, ålder, civilstånd o s v. Sixten var ogift när han valde att avsluta sitt liv i somras. Han kunde omöjligt vara gift. Jag vet inte om han överhuvudtaget var intresserad av äktenskap. Men han tillhörde den grupp människor som enligt svensk lag exkluderas. Som homosexuell har man inte rätt att ingå äktenskap med den man älskar.

Men äntligen är frågan på väg upp i riksdagen och från nästa år kommer vi att ha en könsneutral och ickediskriminerande äktenskapslagstiftning. Detta borde vara en icke-fråga som klubbas igenom utan diskussion, precis som Jenny Wennberg skriver i sin ledare i dagens Arbetarblad. http://arbetarbladet.se/politik/ledare/1.222301

Men icke då. Diskussionens vågor går höga på insändarsidor och i media. Det blir lätt känsloladdat i frågor som rör sexuellt likaberättigande. Och som flera gånger innan (Ex vis partnersskapslag, homoadoptioner, insemination för lesbiska.) blir det fri röstning i riksdagen.
Visst är det pinsamt. Att det 2008 i vår riksdag sitter människor som högljutt måste protestera mot att alla, oavsett sexuell läggning ska ha samma rättigheter. Trots att en stor majoritet av folket vill ha könsneutral äktenskapslag.

Å andra sida är det inte speciellt klädsamt när de borgerliga partier som nu är för könsneutrala äktenskap försöker ta åt sig äran och en moderat riksdagsledamot (Tobé) ondgör sig över att inget hände under förra regeringens styre. Visst det är tråkigt att det behövt dröja så länge. Men jag kan inte låta bli att påminna om att när riksdagen i april -04 beslutade att tillsätta den parlamentariska utredningen la de flesta m-ledamöter ner sina röster. Två röstade för och en röstade emot.
Och backar vi till partnerskapslagen, som faktiskt antogs under borgerligt styre och trädde i kraft 1994. Så var det trots regeringen den kunde drivas igenom. Det var S och v som röstade för. KD emot och övriga partier var splittrade. Så här såg det ut:

S: 128 av 128 röstade för - Ingen mot
V: 12 av 12 röstade för - Ingen mot
Fp: 21 av 31 röstade för - 8 mot
C: 4 av 26 röstade för - 20 mot
M: 2 av 75 röstade för - 72 mot
NyD: 3 av 18 röstade för - 15 mot
KD: 0 av 25 röstade för - Samtliga mot

Men det är skönt att tiderna ändras och att attityder, folkopinion och politiker förändrats till det bättre. Nu är det bara att låta demokratin ha sin gång. När lagen väl är genomförd måste väl de kvarvarande heteronorm-fanatikerna inse att deras Man-kvinna-äktenskap inte blir sämre för att en del homosexuella par också gifter sig.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!

Jenny Wennberg här. Kikade förbi här på din blogg och passar på att säga hej. Kul att du länkat till min artikel.

Mvh

JW