torsdag 20 november 2008

Sandvik varslar 1000 anställda

Beskedet om fabriksnedläggningen i Norrsundet kom ju för snart ett är sen och kommer att drabba bygden hårt. Vissa nedskärningar och en krympande stagnerad arbetsmarknad kan väl märkas häromkring överlag. Men Gävle och Gävleborg har hittills varit relativt förskonade i den enorma varselvåg som under hela hösten dragit fram i landet.

Men i morse kom då chocken. Sandvik varslar drygt 1000 anställda i Sverige. 140 i Halstahammar och 900 i Sandviken. Dessutom ca 500 i andra länder.
Jag fick beskedet via radions p1, samtidigt som jag läste arbetarbladets artikel om befolkningstillväxten i Gävle och Sandviken. Den lilla känsla av tillförsikt och framtidstro artikeln gav mig slogs genast i kras.
Det är ett hårt slag för alla som blir av med jobben och för Sandvikens kommun och för Gävle. På olika plan samtidigt. Och för landstinget. För ett par dagar sedan beslutade landstinget om en skattehöjning på 20 öre. Efter flera år med ökande kostnader och kris i ekonomin.

Nu när arbetstillfällen försvinner i rask takt kommer de skatteintäkter kommunerna och landstinget är så beroende av att svikta. Med tanke på försämringarna i A-kassan kommer kommunernas försörjningsstöd att vara en växande budgetpost. Förutom de kostnader vi redan vet i och med sjukförsäkringens förändring.

Kort sagt. Varsel och arbetslöshet är alltid ett elände. Att det händer när vi har en borgerlig regering är en katastrof.

Alliansregeringe lämnar arbetslösa utan ekonomiskt skydd. Man använder statsbudgeten till kraftiga skattesänkningar Nu borde alla resurser läggas på att öka den offentliga konsumtionen. Att bygga järnvägar, hyreshus och vindkraftverk. Att skapa jobb i sjukvård, äldreomsorg, barnomsorg och utveckling av miljöteknik.
Istället är nu risken stor att kommuner och landsting också måste skära i sin verksamhet när skatteintäkterna minskar. Förutom alla varsel i industrin riskerar vi att i nästa steg få varsel i vård och omsorgs.

Inga kommentarer: