onsdag 5 november 2008

Folket i USA sa ifrån


Visst är det lätt att dras med i glädjeyran efter Obamas seger. Och visst det är stort. Och på flera sätt ett historiskt val. Förhoppningsvis kommer lite nya frågor upp på dagordningen. Kanske kommer USA att visa lite större respekt för FN. Man kan väl till och med hoppas på mer dialog i utrikespolitiken och en lite mindre paranoid och agressiv krigspolitik.
Men det kommer knappast att bli en helt förändrad politik. Obama kommer inte att avskaffa dödsstraffet. Han kommer inte att dra tillbaks militärtrupperna från världens alla hörn. USA kommer inte att nedrusta och skrota sina kärnvapen. Oljeindustrin kommer att bjuda motstånd om Obama går för hårt fram med energiomställningsprogrammet. Sociala reformer och åtgärder mot fattigdom och arbetslöshet kommer att skjutas på framtiden med hänsyn till ekonomin. Risken finns att skattesänkningar kommer att prioriteras före en reformerad sjukförsäkring.
Men valresultatet i USA ger ändå hopp för framtiden. Av allt att döma ett högt valdeltagande. Folket talade väldigt tydligt om att vi gillar inte republikansk politik. Man vill något annat och förutom maktskifte i vita huset har de ärkekonservativa krafterna också förlorat sitt inflytande i kongressen. På det sättet kan man väl ändå se årets presidentval som en seger för demokratin. För hoppet och möjligheterna. Att folket vill vara medoch bestämma. Och att det gör skillnad och och att makten fördelas bättre, ett steg i taget.

Inga kommentarer: