tisdag 11 november 2008

(m)arknadslösningar och klasspolitik i boendet

Regeringen fortsätter att sticka huvudet i sanden och vägra ta ansvar för bostadspolitiken. Sen statsbidragen för att bygga hyresrätter togs bort och räntebidragen fasas ut utan att ersättas av annat, tvärnitade bostadsbyggandet. I ett läge där det redan råder bostadsbrist, där vi är på väg i en djup lågkonjunktur med sviktande arbetsmarknad och 80-talets babyboom vill flytta hemifrån.
Borde inte regeringen då reagera och försöka få fart på byggandet igen? Åtminstone lägga in lite stimulans och investeringsbidrag, för att försöka korrigera sina misstag. Ungefär som man gjort med A-kasseavgifterna. Icke då.

Istället för att låta staten ta ansvar, bygga hyresrätter och stärka allmännyttan, fortsätter man sin envetna strävan att plocka bort boendet från välfärden och den politiska agendan.
Man inför nu ägarlägenheter. I och för sig inget nytt. Det har man ju pratat om och redan lovat att driva. Men från maj blir det alltså möjligt för privatpersoner att bygga och äga en lägenhet.

Det som är nytt är att man motiverar genomförandet med att det kan få fart på byggandet.
Förutom att man nu fullt ut ska kunna äga och bestämma över och få lagfart på sin bostad fast man bor i lägenhet, hoppas man alltså att denna nya upplåtelseform ska lösa bostadsbristen. För eftersom det finns efterfrågan (bostadsbrist) kommer marknaden att självmant lösa det hela. Denna gång är det små privatkapitalister som ska tycka detta är en spännande investering. Att äga en lägenhet eller två och hyra ut.

Inga satsningar på att bygga hyresrätter alltså. Istället inrättar man en ny upplåtelseform, som om den faller väl ut - vilket regeringen naturligtvis tror på - kommer att konkurrera med allmännyttan och hyresrätten. De som inte har råd att äga sin lägenhet. (Ungdomar, studenter, invandrade svenskar, arbetslösa, visstidsanställda) blir lukrativa andrahandshyresgäster. Utan de rättigheter och det besittningsskydd man har med eget hyreskontrakt. Och hur hyressättningen skall gå till kan man ju bara spekulera om…

Sannerligen en utstuderad klasspolitik. Inget annat att vänta av en högerregering förstås. Men borde inte den globala finanskrisen väcka frågor i sammanhanget? Hur sunt är det egentligen för ekonomin att privatisera och avreglera bostadsmarknaden?

Inga kommentarer: