söndag 9 november 2008

Kundval är fel väg



I Gävle kommun är vi tre partier som samarbetar. S, v och mp. Det går bra för det mesta. I många frågor har vi samsyn och kan driva politiken och utveckla den kommunala verksamheten med framgång. I vissa frågor skiljer vi oss åt. Vi är trots allt tre olika partier. Det är då det är så viktigt att även lägga krut på samarbetet i sig. Med god vilja och respekt för varandra behöver inte olikheter bara bli låsningar och problem.
En konfliktfråga som rymmer både hot och möjligheter är det förslag till konkurrensplan som togs av omvårdnadsnämnden i våras och nu är på väg upp i fullmäktige efter lite remissrundor. I nämnden ställde sig alla utom vänsterpartiets ledamot bakom ordförandes förslag. Vi gillar inte tankarna om ökad konkurrens i stort, och därmed risken att ännu mer privatiseras och skattepengar går till privata vinster. Och det som för oss som parti är omöjligt att svälja är införandet av kundval i hemtjänsten.
I dagens arbetarblad skriver den socialdemokratiske ordförande i omvårdnadsnämnden, Vivi-Anne Sundqvist en prestigefylld debattartikel http://arbetarbladet.se/friaord/debatt/1.224094 där hon förordar nämndens förslag och vill se kundval införas i Gävle. Argumenten handlar om brukarnas inflytande och makten över sina egna liv. Ingen förklaring eller djupare analys av vad kundval med fri etableringsrätt verkligen innebär. “Må det finnas plats för förändring och reformer i Gävle” skriver Sundqvist som slutord.
Artikeln är undertecknad med namn och partibeteckning. Och den intressanta frågan blir nu hur ensam hon är med sina tvärsäkra men rätt ytligt grundade åsikter. Vad tycker andra sossar? Hur ställer sig miljöpartiet? Frågan är om våra samarbetspartier ska välja att föra en politik där de in i det längsta undgår att få kritik från högern och svensk näringsliv, eller om man kan och vill ta de ideologiska diskussionerna. Både offentligt och med sig själv.
Kommunal omsorg om äldre och funktionshindrade är ett spännande och viktigt utvecklingsområde. Jag är övertygad om att vi kan och ska jobba med förändring och reformer, men att grunden skall vara en demokratiskt styrd verksamhet med satsningar på personalen och deras kompetens. Det är i respektfulla möten med kommunens medarbetare som brukare/kunder kan få makt över sina egna liv och erbjudas verklig valfrihet. Inte genom att själv tvingas välja utförare.
Ett fegt sätt att vara politiker är att avhända sig ansvaret för kvalitet och förändringsarbete till marknaden och till den enskilde. Privatiseringsivern har skapat en marknad för vårdföretag. Alltför många av dem är oseriösa. Kommunal har gjort en läsvärd granskningsrapport i Stockholm. http://www.kommunal.se/upload/21455/Den%20som%20söker_tj.pdf
Under min sjukskrivning är jag själv beviljad hemtjänst, eftersom jag är begränsad i rörlighet. Mina åsikter när det gäller kundval står kvar och har snarare stärkts. Jag och partiet är fortfarande fullt enig och mina kamrater tar stort ansvar i denna viktiga fråga. Läs gärna denna artikel från hemsidan. http://www2.vansterpartiet.se/gavle/art_detalj.asp?ID=310
Förhoppningsvis kommer också våra samarbetspartier att ta ansvar för en fortsatt utveckling av den kommunala hemtjänsten i Gävle.

Inga kommentarer: