Nu på tisdag den 4 november är det val i USA. Ungefär varannan amerikan över 18 år kommer att rösta. Förra presidentvalet var ju rekord med ett röstdeltagande på över 56%. Det mesta pekar på att det kan bli ett historiskt val, genom att USA väljer en svart president. Som det allmänt heter. Sanningen är ju den att Obama faktiskt är både och. Hans pappa var från Kenya och hans mamma var född i Kansas och vit.
Bruno K Öijer var rätt skön i TV för några veckor sedan. Apropå inrotade normer. Öijer undrade hur länge det skulle dröja innan en homosexuell indian kunde bli USA-president.
Bruno K Öijer var rätt skön i TV för några veckor sedan. Apropå inrotade normer. Öijer undrade hur länge det skulle dröja innan en homosexuell indian kunde bli USA-president.
Men ändå. Denna presidentvalskampanj måste väl ses som ett fall framåt. USA-medborgarna har ju blivit varse att landet inte ovillkorligen behöver ledas av en vit man. Man kan ju hoppas att det också kan främja demokratiutvecklingen på sikt. För där finns det mycket kvar att göra. Detta mäktiga land som så gärna ser sig själv som demokratins företrädare och vapendragare. Som så gärna tar sig rätten att tala om vilka länder som är demokratiska och vilka som är odemokratiska och onda. Och de folk och stater som inte får godkänt kan USA mycket väl skicka världens mäktigaste arme på. De anser man sig vara i sin fulla rätt att göra. Utan att fråga folket eller FN.
Det låga valdeltagandet är i sig ett tecken på problem med demokratin. Alltför många tycker varken att demokrater eller republikaner kan företräda deras intressen. Ett krångligt valsystem bidrar också. Jag tycker faktiskt man kan ifrågasätta om USA överhuvudtaget har lika och allmän rösträtt. Vilket är en av grunderna i ett demokratiskt styrelseskick. Det är flera miljoner som inte får rösta även om de skulle vilja.
För att få delta i valet måste man i USA registrera sig sex veckor innan valet. Man måste då ha en fast adress. I USA är inkomstklyftorna stora och många fattiga saknar bostad och fast postadress. Därutöver är det 5,3 miljoner amerikaner som förlorat sin rösträtt för att de sitter i fängelse eller har varit dömda för brott. Även om det är 15 år sedan eller mer och du för längesedan avtjänat ditt straff är det ingen självklarhet att du återfår din medborgerliga rättighet att delta i valet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar